Odabrano Svijet

Lavrov Trampu i Pompeu: Hajde da objavimo prepisku Moskve i Vašingtona o „mešanju“ u vaše izbore

PRECIZIRAO DA JE DA PREPISKA TAJNO VOĐENA OD SEPTEMBRA 2016. DO JANUARA 2017.
  • Šef ruske diplomatije posle razgovora u Beloj kući sa predsednikom SAD otkrio da je Moskva isto nudila i Baraku Obami, ali da je on to – odbio
  • LAVROV: Kongres SAD je prosto opsednut željom da razruši odnose SAD i Rusije. Nastavlja se ono što je započela administracija Baraka Obame. Samo, mi smo na sve to navikli i znamo kako treba da reagujemo na napade. Uveren sam da neće uspeti da zaustave ni Severni tok-2 ni Turski tok“
  • Bela kuća saopštila da su Tramp i Lavrov razgovarali o „odnosima sa Kinom“ i da je Tramp rekao da su SAD zainteresovane za „efikasnu kontrolu nad naoružanjem u koju bi bila uključena i Kina“

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je u beloj kući sa Donaldom Trampom.

Nešto kraće od jednog sata.

Ruski ministar je prvo otkrio novinarima da je po nalogu Vladimira Putina američkog lidera pozvao da 9. maja 2020-te prisustvuje proslavi Dana pobede u Moskvi. Dodao je da je Tramp obećao da će „razmotriti poziv“ i da će – ako zaista dođe – sa šefom ruske države imati „pregovore u punom formatu“.

Lavrov je u nastavku poručio američkim kongresmenima da neće uspeti da zaustavlje dovršavanje baltičkog magistralnog gasovoda Severni tok-2:

Kongres SAD je prosto opsednut željom da razruši odnose SAD i Rusije. Nastavlja se ono što je započela administracija Baraka Obame. Samo, mi smo na sve to navikli i znamo kako treba da reagujemo na napade. Uveren sam da neće uspeti da zaustave ni Severni tok-2 ni Turski tok“.

Bela kuća je saopštila da su Tramp i njegov gost razgovarali i o odnosima dve zemlje sa Kinom i da je predsednik SAD  ukazao na važnost „obostrane korisne i poštene trgovine sa Pekingom“.

U istom saopštenju se naglašava da je Tramp rekao Lavrovu da su SAD zainteresovane za „efikasnu kontrolu nad naoružanjem u koju bi bila uključena i Kina“.

Lavrov je naglasio da je njegova zemlja za bilo koju privhatljivu varijantu očuvanja kontrole nad strateškim ofanzivnim oružjima.  

Pres-služba predsednika SAD saopštila je da je on „pozvao Rusiju da razreši konflikt sa Ukrajinom“.

Istakla je da su Tramp i Lavrov razgovarali i o „mešanju Rusije u američke izbore“. I navela:

Predsednik Tramp upozorio je Rusiju da i ne pokušava da da se meša u naredne predsedničke izbore u SAD“.

Šef ruske diplomatije otkrio je da je predsedniku SAD aktuelizovao predlog da se objavi prepiska između Moskve i Vašingtona povodom „mešanja u izbore 2016-te“ koja se i dalje pripisuje Rusiji.

Precizirao je da je ta prepiska vođena preko specijalnog kanala, ustanovljenog između dve zemlje „za slučaj rizika u sajber-prostoru“, i da je trajala od septembra 2016-te do januara 2017-te.

Lavrov je posebno naglasio da je Obamina administracija kategorički odbila da objavi tu prepisku.

Lavrov je nešto ranije – na pres-konferenciji sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom – rekao da je Moskva spremna na objavljivanje čim se i američka strana sa tim saglasi.

Pompeo je ponudu ostavio bez odgovora, ali je povodom „mešanja“ rekao:

„Rekao sam da je svako mešanje u naša unutrašnja pitanja neprihvatljivo. Jasno sam izneo naša očekivanja od Rusije. Ako Rusija, ili bio koji drugi strani akter, preduzme korake za podrivanje našeg demokratskog procesa – mi ćemo odgovoriti“.

Dodao je da Trampova administracija „neprekidno radi na zaštiti integriteta (naših) izbora“.

Lavrov je ukazao da Sjedinjene Države sve dosad nisu iznele ni jedan jedini dokaz da se Rusija 2016-te mešala u njihove izbore.

http://fakti.org/quovadisorbi/lavrovtrampuipompeuhajdedaobjavimoprepiskumoskveivasingtonaomesanjuuvaseizbore

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar