Свијет

Макрон би да ЕУ не дозволи да на Балкану главну ријеч воде САД, Русија и Турска

СМАТРА ДА З. БАЛКАН ТРЕБА УГРАДИТИ У „РЕЉЕФ ЕВРОПЕ“, АЛИ ПРОШИРЕЊЕ ЕУ НЕ ПОМИЊЕ
  • Затражио од своје дипломатије јачање француског утицаја у Србији: „Кад погледам шта ми тамо улажемо, рецимо на културном пољу, јавном пољу, то је много мање него што улажемо у државе стратегијски много мање важне и много удаљеније од нас, а ми смо тамо (у Србији) сјајно дочекани
  • Неки аналитичари су увјерени да Макрон почиње да се понаша као `цар` Европске уније и да за то користи иступање Велике Британије и слабљење Ангеле Меркел. Али, истовремено процјењују и да Француска нема велике шансе да унутар ЕУ потисне Њемачку, а да се на глобалном плану носи са Америком Доналда Трампа

ЕМАНУЕЛ Макрон је од француске дипломатије затражио да ради на поновном уграђивању Западног Балкана у рељеф, географију Европе.

„Имати европску стратегију, значи имати на уму границе Европе“, нагласио је Макрон на свом годишњем скупу с амбасадорима Француске у свијету.

Макрон је подвукао да се у „свијету који се стратегијски и геополитички мијења“, у склопу европских граница Француска мора поново ангажовати „с нашим сусједима и земљама које нас дубоко воле, да не бисмо неевропским силама препустили да ту дјелују умјесто нас“.

Француски предсједник је навео да ће иначе о Западном Балкану одлучивати САД, Русија и Турска и додао да и ту Њемци имају своје замисли, а морам рећи дјелотворније и више стратешке од наших.

Желим да се у то поново уложе средства и рад, рекао је француски председник уз опаску да је у јулу у Србији примјетио да је лудо то да је још 2001. године била посљедња посјета неког шефа француске државе Србији.

Кад погледам шта ми тамо улажемо, рецимо на културном пољу, јавном пољу, то је много мање него што улажемо у државе стратегијски много мање важне и много удаљеније од нас, а ми смо тамо (у Србији) сјајно дочекани, оцијенио је Макрон.

Он се заложио за јачање Европе чији су темељ Хуманизам, Ренесанса и Просветитељство, али и закључио да без сумње доживљавамо крај западне превласти у свијету.

Француски предсједник је дан послије самита Г7 у Бијарицу позвао своје дипломате да помогну да се Европа претвори у „избалансирану силу“, а не у „силу придружену“ САД и Кини.

Макрон је у говору пред око 200 амбасадора поручио да се залаже за „одважну стратегију“ француске дипломатије, истичући да је неопходно приближавање ЕУ и Русије.

Одгурнути Русију од Европе, била би дубока грешка, упозорио је, поред осталог, Макрон.

Неки  аналитичари су увјерени да Макрон почиње да се понаша као `цар` Европске уније и да за то користи иступање Велике Британије и слабљење Ангеле Меркел.

Истовремено процјењују да Француска нема велике шансе да унутар ЕУ потисне Немачку, а да се на глобалном плану носи са Америком Доналда Трампа.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар