Svijet

Makron bi da EU ne dozvoli da na Balkanu glavnu riječ vode SAD, Rusija i Turska

SMATRA DA Z. BALKAN TREBA UGRADITI U „RELJEF EVROPE“, ALI PROŠIRENJE EU NE POMINJE
  • Zatražio od svoje diplomatije jačanje francuskog uticaja u Srbiji: „Kad pogledam šta mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani
  • Neki analitičari su uvjereni da Makron počinje da se ponaša kao `car` Evropske unije i da za to koristi istupanje Velike Britanije i slabljenje Angele Merkel. Ali, istovremeno procjenjuju i da Francuska nema velike šanse da unutar EU potisne Njemačku, a da se na globalnom planu nosi sa Amerikom Donalda Trampa

EMANUEL Makron je od francuske diplomatije zatražio da radi na ponovnom ugrađivanju Zapadnog Balkana u reljef, geografiju Evrope.

„Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope“, naglasio je Makron na svom godišnjem skupu s ambasadorima Francuske u svijetu.

Makron je podvukao da se u „svijetu koji se strategijski i geopolitički mijenja“, u sklopu evropskih granica Francuska mora ponovo angažovati „s našim susjedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neevropskim silama prepustili da tu djeluju umjesto nas“.

Francuski predsjednik je naveo da će inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska i dodao da i tu NJemci imaju svoje zamisli, a moram reći djelotvornije i više strateške od naših.

Želim da se u to ponovo ulože sredstva i rad, rekao je francuski predsednik uz opasku da je u julu u Srbiji primjetio da je ludo to da je još 2001. godine bila posljednja posjeta nekog šefa francuske države Srbiji.

Kad pogledam šta mi tamo ulažemo, recimo na kulturnom polju, javnom polju, to je mnogo manje nego što ulažemo u države strategijski mnogo manje važne i mnogo udaljenije od nas, a mi smo tamo (u Srbiji) sjajno dočekani, ocijenio je Makron.

On se založio za jačanje Evrope čiji su temelj Humanizam, Renesansa i Prosvetiteljstvo, ali i zaključio da bez sumnje doživljavamo kraj zapadne prevlasti u svijetu.

Francuski predsjednik je dan poslije samita G7 u Bijaricu pozvao svoje diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u „izbalansiranu silu“, a ne u „silu pridruženu“ SAD i Kini.

Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za „odvažnu strategiju“ francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije.

Odgurnuti Rusiju od Evrope, bila bi duboka greška, upozorio je, pored ostalog, Makron.

Neki  analitičari su uvjereni da Makron počinje da se ponaša kao `car` Evropske unije i da za to koristi istupanje Velike Britanije i slabljenje Angele Merkel.

Istovremeno procjenjuju da Francuska nema velike šanse da unutar EU potisne Nemačku, a da se na globalnom planu nosi sa Amerikom Donalda Trampa.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar