Свијет

Макрон као „реметилачки фактор“: Позвао НАТО да Русију и Кину не сматра непријатељима

ПОЗВАО ИХ ДА СЕ УСРЕДСРЕДЕ НА ТЕРОРИЗАМ, А ФАКТИЧКИ - ЗАТРАЖИО ПРОМЈЕНУ СТРАТЕГИЈЕ ПАКТА
  • Приликом заједничког појављивања пред новинарима у Паризу са Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО, изговорио: „Да ли је данас наш непријатељ Русија? Или Кина? Да ли је циљ НАТО да их обиљежи као непријатеље? Ја не вјерујем у то“  
  • Високи званичник Трампов администрације изјавио да ће на скором лондонском самиту НАТО расправа о односима са Русијом бити „високи приоритет“ и ствар „како заинтересованости тако и забринутости“: „Алијанса не тежи ка томе да пријети Русији. Ни једна од мјера НАТО се не планира као пријетња Русији… А хибридне пријетње које долазе од Русије постале су питање дубоке забринутости многих чланова наше алијансе, укључујући и Сједињене Државе“

ЕМАНУЕЛ Макрон међу својима – на Западу – све више постаје „реметилачки фактор“.

Управо је позвао лидере земаља НАТО да се – на скором самиту алијансе у Лондону – усредсреде на пријетње које доноси тероризам, а не на Русију.

Предсједник Француске је на овај начин затражио да се преиспита и коригује стратегија НАТО.

Приликом заједничког појављивања пред новинарима у Паризу са Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО, изговорио је:

„Да ли је данас наш непријатељ Русија? Или Кина? Да ли је циљ НАТО да их обиљежи као непријатеље? Ја не вјерујем у то. За све нас у НАТО  данас је заједнички непријатељ – тероризам који изводи нападе у свакој од наших земаља“.

Преносећи Макронове ријечи, америчка агенција Bloomberg нагласила је да француски лидер жели да „раздрма“ војни пакт који је био створен прије 70 година „ради колективне одбране од СССР“.

Макрон је претходно два пута „раздрмао“ и савезнике. Прво када је рекао да Париз – иако је Русија „извршила агресију у Украјини“ – жели да побољша односе са Владимиром Путином. Потом, када је, поводом турске војне операције против сиријских Курда, изговорио да је НАТО „у стању мождане смрти“.

Не реагујући отворено на Макронове ријечи да Русија и Кина нису непријатељи НАТО, један високи званичник администрације Доналда Трампа изјавио је да ће на скором лондонском самиту НАТО расправа о односима са Русијом бити „ствар како заинтересованости тако и забринутости“.

Исти званичник је рекао да „алијанса не тежи ка томе да пријети Русији“. Па додатно указао:

„Ни једна од мјера НАТО се не планира као пријетња Русији. Примјера ради, наше четири борбене групе на истоку прилично су скромне по бројности и не могу се упоредити са ванредно крупним копненим снагама које држи Русија. Те групе потпуно одговарају нашим међународним обавезама, а хибридне пријетње које долазе од Русије постале су питање дубоке забринутости многих чланова наше алијансе, укључујући и Сједињене Државе“.

Навео је да ће то бити „високи приоритет“ на НАТО-самиту у Лондону.

Исти званичник је открио да ће Доналд Трамп у Лондону имати и одвојене разговоре са Макроном, Ангелом Меркел и италијанским премијером Ђузепеом Контијем.

Посебно је нагласио да се предсЈедник САД неће срести са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, а да ће га многи учесници самита `појачано упозорити да је куповина руских ракетних система С-400 неспојива са чланством у западној војној алијанси.  

Као што се види, позиција Вашингтона се разилази са Макроновом.

Француска је, иначе, једина земља пакта која располаже нуклеарним оружјем које је независно од америчког.

Такође:  једина чланица НАТО са независном авионском и ракетном компонентом.

http://fakti.org/nato/makron-pozvao-nato-da-rusiju-i-kinu-ne-smatra-neprijateljima

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар