Svijet

Makron kao „remetilački faktor“: Pozvao NATO da Rusiju i Kinu ne smatra neprijateljima

POZVAO IH DA SE USREDSREDE NA TERORIZAM, A FAKTIČKI - ZATRAŽIO PROMJENU STRATEGIJE PAKTA
  • Prilikom zajedničkog pojavljivanja pred novinarima u Parizu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO, izgovorio: „Da li je danas naš neprijatelj Rusija? Ili Kina? Da li je cilj NATO da ih obilježi kao neprijatelje? Ja ne vjerujem u to“  
  • Visoki zvaničnik Trampov administracije izjavio da će na skorom londonskom samitu NATO rasprava o odnosima sa Rusijom biti „visoki prioritet“ i stvar „kako zainteresovanosti tako i zabrinutosti“: „Alijansa ne teži ka tome da prijeti Rusiji. Ni jedna od mjera NATO se ne planira kao prijetnja Rusiji… A hibridne prijetnje koje dolaze od Rusije postale su pitanje duboke zabrinutosti mnogih članova naše alijanse, uključujući i Sjedinjene Države“

EMANUEL Makron među svojima – na Zapadu – sve više postaje „remetilački faktor“.

Upravo je pozvao lidere zemalja NATO da se – na skorom samitu alijanse u Londonu – usredsrede na prijetnje koje donosi terorizam, a ne na Rusiju.

Predsjednik Francuske je na ovaj način zatražio da se preispita i koriguje strategija NATO.

Prilikom zajedničkog pojavljivanja pred novinarima u Parizu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO, izgovorio je:

„Da li je danas naš neprijatelj Rusija? Ili Kina? Da li je cilj NATO da ih obilježi kao neprijatelje? Ja ne vjerujem u to. Za sve nas u NATO  danas je zajednički neprijatelj – terorizam koji izvodi napade u svakoj od naših zemalja“.

Prenoseći Makronove riječi, američka agencija Bloomberg naglasila je da francuski lider želi da „razdrma“ vojni pakt koji je bio stvoren prije 70 godina „radi kolektivne odbrane od SSSR“.

Makron je prethodno dva puta „razdrmao“ i saveznike. Prvo kada je rekao da Pariz – iako je Rusija „izvršila agresiju u Ukrajini“ – želi da poboljša odnose sa Vladimirom Putinom. Potom, kada je, povodom turske vojne operacije protiv sirijskih Kurda, izgovorio da je NATO „u stanju moždane smrti“.

Ne reagujući otvoreno na Makronove riječi da Rusija i Kina nisu neprijatelji NATO, jedan visoki zvaničnik administracije Donalda Trampa izjavio je da će na skorom londonskom samitu NATO rasprava o odnosima sa Rusijom biti „stvar kako zainteresovanosti tako i zabrinutosti“.

Isti zvaničnik je rekao da „alijansa ne teži ka tome da prijeti Rusiji“. Pa dodatno ukazao:

„Ni jedna od mjera NATO se ne planira kao prijetnja Rusiji. Primjera radi, naše četiri borbene grupe na istoku prilično su skromne po brojnosti i ne mogu se uporediti sa vanredno krupnim kopnenim snagama koje drži Rusija. Te grupe potpuno odgovaraju našim međunarodnim obavezama, a hibridne prijetnje koje dolaze od Rusije postale su pitanje duboke zabrinutosti mnogih članova naše alijanse, uključujući i Sjedinjene Države“.

Naveo je da će to biti „visoki prioritet“ na NATO-samitu u Londonu.

Isti zvaničnik je otkrio da će Donald Tramp u Londonu imati i odvojene razgovore sa Makronom, Angelom Merkel i italijanskim premijerom Đuzepeom Kontijem.

Posebno je naglasio da se predsJednik SAD neće sresti sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, a da će ga mnogi učesnici samita `pojačano upozoriti da je kupovina ruskih raketnih sistema S-400 nespojiva sa članstvom u zapadnoj vojnoj alijansi.  

Kao što se vidi, pozicija Vašingtona se razilazi sa Makronovom.

Francuska je, inače, jedina zemlja pakta koja raspolaže nuklearnim oružjem koje je nezavisno od američkog.

Takođe:  jedina članica NATO sa nezavisnom avionskom i raketnom komponentom.

http://fakti.org/nato/makron-pozvao-nato-da-rusiju-i-kinu-ne-smatra-neprijateljima

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar