Свијет

Макрон прогласио у Француској ванредно економско и социјално стање

ОБЕЋАО РАЗНЕ ОЛАКШИЦЕ И ПОВЕЋАЊЕ МИНИМАЛНИХ ПЛАТА ЗА 100 ЕВРА, АЛИ СЕ ПОБУНА МОЖЕ ПРОШИРИТИ
  • „Имали смо прилику да видимо игре опортуниста који су покушали да се окористе искреним гњевом људи. Видјели смо и политичаре чији пројекти су срачунати на то направе анархију и заљуљају републику“
  • Најавио да ће укинути порез на исплату за прековремени рад почев од 1. јануара, неколико мјесеци раније него што је то првобитно предвиђено. Навео је и да ће сви Французи који раде пред Нову годину добити доплату која неће бити опорезована, а да ће за све који примају мање од 2.000 евра мјесечно бити укинуто повећање пензијског доприноса
  • „Нећемо наставити живот, а да се ништа није промијенило. Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Моја једина брига сте ви. Само за вас се борим. Желим Француску у којој ће наша дјеца живјети боље од нас.Наша једина битка јесте битка за Француску. Живјела Република, живјела Француска“

ФРАНЦУСКИ предсједник Емануел Макрон објавио је ванредно економско и социјално стање у земљи.

Насиље за вријеме протеста жутих прслука назвао је „злочином који се ничим не може оправдати“. У наставку је рекао:

„Имали смо прилику да видимо игре опортуниста који су покушали да се окористе искреним гневом људи. Видјели смо и политичаре чији пројекти су срачунати на то направе анархију и заљуљају републику“.

Додао је: „Многи Французи могу дијелити гњев и негодовање учесника протеста, али протести нису избили због пореза већ из глобалних разлога. Сам гњев сматрам праведним, али никакав гњев не оправдава нападе на полицајце и жандарме, нити разарање зграда и трговинских тачака. Наша слобода постоји само зато што свако од нас има могућност да износи своје мишљење. желим Француску у којој ће моћи да се достојно живи од рада“.

Макрон је поручио сународницима да ће смањити порезе за пензионере и повећати минималну зараду за 100 евра мјесечно почев од јануара 2019, али је поновио да неће поново увести порез за богаташе:

„Због тог пореза би најбогатији напустили земљу и она би ослабила. Тај порез сам укинуо да бисмо привукли инвестиције и отварали нова радна мјеста. Одговорићемо на економске и преке социјалне потребе снажним мерама, смањујући друге порезе брже, држећи трошкове под контролом, али не заокретима“.

Најавио је и да ће убрзати увођење пореских олакшица за раднике с ниским примањима, као и да ће укинути порез на исплату за прековремени рад почев од 1. јануара, неколико мјесеци раније него што је то првобитно предвиђено.

Навео је да ће сви Французи који раде пред Нову годину добити доплату која неће бити опорезована, а да ће за све који примају мање од 2.000 евра мјесечно бити укинуто повећање пензијског доприноса.

Све ове најављене мјере захтевали су демонстранти у жутим прслуцима који су четири недјеље све оштрије протестовали против Макрона, кога сматрају наклоњеним богатима.

Макрон је рекао и да ће се састати са градоначелницима од региона до региона у цијелој земљи, „како би изградио темељ новог националног уговора”.

Најавио је и да ће се бавити различитим питањима као што је „равнотежа фискалности” и мјера ради суочавања са климатским промјенама.

„Добра рјешења ће се појавити на терену”, истакао је.

Макрон је изразио и намјеру да преиспита начин на који је држава организована, као и питање имиграције „како би се нација сагласила о томе шта је њен дубоки идентитет”.

„Нећемо наставити живот, а да се ништа није промијенило. Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Моја једина брига сте ви. Само за вас се борим. Желим Француску у којој ће наша дјеца живјети боље од нас.Наша једина битка јесте битка за Француску. Живјела Република, живјела Француска“ – завршио је обраћање нацији.

Од средине новембра је похапшено око 4.500 учесника протеста, а 4.099 је још у притвору. Под оптужбом да су били „учесници завјере чији циљ је било насиље“ и да су на насиље подстрекавали.

Синдикални лидер позвао на прикључивање жутим прслуцима

Генерални секретар француског синдиката Генерална конфедерација рада (ЦГТ), Филип Мартинес, оценио је да су мјере које је предсједник Емануел Макрон најавио недовољне и позвао на „мобилизацију заједно са жутим прслуцима” у петак 14. децембра, јављају француски медији, преноси Танјуг.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар