Odabrano Svijet

Makron protiv širenja EU da bi zaustavio povećavanje broja američkih satelita u Briselu

NA ZAPADU SE OTVORILO NEOČEKIVANO PITANJE – KO JE ZAPRAVO EMANUEL MAKRON?
  • Američka agencija Bloomberg ocenila je da on želi da preuzme kontrolu nad Evropom. Centralni list američkih liberala The New York Times preneo tvrdnju šefa poljske diplomatije da je Makron „Trojanski konj Rusije“
  • Makronovo insistiranje na jačanju vojne saradnje unutar EU u dogledno vreme čini nepotrebnim NATO u njegovom današnjem vidu. Još direktno vodi potiskivanju američkih trupa iz Evrope. Ako se ima u vidu krilatica prvog  generalnog sekretara alijanse – lorda Ismeja – da je NATO stvoren da bi „držao SSSR izvan Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce u podređenom položaju“ – jasno je da su Makronove namere (formiranje armije EU, pogotovo) izazov za Alijansu i kolosalan problem za SAD

ZAPAD Evrope i Ameriku muči neobično i neočekivano pitanje: ko je zapravo Emanuel Makron?

A mnoge tamošnje političare i analitičare dodatno brine to što su varijante odgovora na to pitanje povezane sa neveselim prognozama o budućnosti Evrope i zapadnog sveta u celini.

Britanski list Financial Times poručio je makron da je „Napoleon a ne De Gol“.

Američka agencija Bloomberg – koja se ne tako davno prema predsedniku Francuske odnosila sa naglašenim simpatijama – ocenila je da on želi da preuzme kontrolu nad Evropom i upozorila da se njegov plan može i realizovati.

Centralni list američkih liberala The New York Times preneo je tvrdnju šefa poljske diplomatije da je Makron „Trojanski konj Rusije“.

The New York Times je, sa svoje strane, dopisao:

Predsednik Francuske vidi da u Evropi postoji vakuum liderstva i želi da ga on popuni. Nezadovoljan je nepredvidljivošću gospodina Trampa, a još ga smatra vesnikom dolaska izolacionističke Amerike, pa zato insistira na većoj strateškoj autonomiji Evrope koja bi uključivala i sposobnost da štiti sama sebe. Ali,  mnogi u NATO, uključujući Nemačku, Poljsku i zemlje baltika i Centralne Evrope, smatraju da se Evropa ne može držati pred Rusijom bez SAD  i njihovog nuklearnog kišobrana. Brinu ih i tvrdnje gospodina Makrona da je terorizam glavna opasnost za NATO a ne Rusija i Kina. Zabrinjavaju ih i Makronove veze sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom“.

Bloomberg čak Makrona predstavlja kao svojevrsnog negativca iz filmova o Džejmsu Bondu i tvrdi da tim njegovih tajnih savetnika specijalno smišlja čime bi Pariz mogao razljutiti Nemce i još neke. A i šta će privući – najveću pažnju.

Makronov plan preuzimanja kontrole nad Evropom navodno uključuje: obustavljanje prijema novih država-članica u EU, ograničavanje slobode kretanja unutar Unije i – radikalno jačanje vojne saradnje unutar EU.

Sve ovo može izgledati bezazlenim, ali su te tri `mere` neki već nazvali – „klanjem svetih krava Evropske unije“.

Obustavljanje prijema novih članica za Makrona navodno nije samo dodvoravanje evroskepticima. Za francuskog lidera je mnogo važnije da ne dozvoli da su unutar EU dalje povećava broj država koje su marionete SAD (poput Poljske, Rumunije i Bugarske), koje bi glasale po volji Vašingtona, a ne Pariza. I još imale pravo veta i svoje komesare u Evropskoj komisiji.

Ograničavanje kretanja unutar EU bilo bi po volji Nemcima, Francuzima i Holanđanima kojima je dojadilo da za radna mesta u svojim zemljama konkurišu sa „vodoinstalaterima iz Poljske“.

Makronovo insistiranje na jačanju vojne saradnje unutar EU u dogledno vreme čini nepotrebnim NATO u njegovom današnjem vidu. Još direktno vodi potiskivanju američkih trupa iz Evrope.

Ako se ima u vidu krilatica prvog generalnog sekretara alijanse – lorda Hestingsa Ismeja – da je NATO stvoren da bi „držao SSSR izvan Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce u podređenom položaju“ – jasno je da su Makronove namere (formiranje armije EU, pogotovo) izazov za NATO i kolosalan problem za SAD.

Mnogi su ovako nešto pre očekivali od Berlina nego od Pariza.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-protiv-sirenjaez-da-bi-zaustavio-povecanje-broja-americkih-satelita-u-briselu

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar