Свијет

Макрон Путину: Наше велике нације морају живјети заједно

СУСРЕТ У АНТИЧКОЈ ТВРЂАВИ БЕРГАНСОН НА АЗУРНОЈ ОБАЛИ: ДОМАЋИН СЕ ДРЖАО КАО ПРЕГОВАРАЧ ЕУ
  • Владимир ПУТИН: „Ми нисмо против Г-8. Русија је у своје вријеме припремала самит Осморке, али наши партнери нису допутовали“
  • Емануел МАКРОН: „Вјерујем у европску Русију и у суверену Европу. У моћнију Европу која ће стећи нове могућности на бази дијалога са Русијом“

ВЛАДИМИР Путин први пут се са предсједником Француске, Емануелом Макроном, срео у његовој љетној резиденцији.

Разговор је потрајао три и по сата, а теме очекиване: билатерални односи, Украјина, Сирија, Иран… Прелиминарни закључак и француских и руских посматрача је фактички идентичан: први охрабрујући сусрет послије „леденог периода“.

Авион руског лидера слетио је на аеродром Марсеја, а одатле је услиједио нови лет – 140 километара хеликоптером Ми-8. До античке тврђаве Бергансон и њених плажа на Азурној обали.

Макрон се држао као „главни преговарач ЕУ“ и није пропустио да већ у првим минутим понови да он вјерује „у Европу од Владивостока до Лисабона“.

На заједничкој конференцији за новинаре, Макрон је много и гестикулирајући говорио. И о „погледима Катарине Велике“, и о руској души и о „историјским тренуцима које свијет преживљава“. Цитирао је Достојевског.

На иницијативу Париза, Макрон и Путин су изашли пред новинаре прије правих преговора.

Француски лидер је о њима рекао: «Све главне кризе у свијету биће предмет нашег разговора јер Русија игра важну улогу у свјетским процесима. Посебну пажњу заслужује Украјина и ја бих волио да наредних дана и недиеља Мински процес о Донбасу добије нови импулс».

Путин је открио да ће домаћина обавијестити о свом телефонском разговору са Зеленским и додао да «постоје ствари које су за опрезни оптимизам».

Нагласио је да Русија подржава операције сиријске армије у провинцији Идлиб којима је циљ «неутралисање терориста».

Умирио је – одговарајући на питања француских новинара – европску јавност поводом експлозије на полигону код Северодвинска: «Тамо се није догодило ништа што би било кога угрожавало».

Макрон је, узевши поново ријеч, оцијенио да без рјешења ситуације у Украјини није могућ повратак Г-8.

Путин је одмах додао да „Никаква Осморка и не постоји“. Још је указао:

„Ми нисмо против Г-8. Русија је у своје вријеме припремала самит Осморке, али наши партнери нису допутовали“.

Поводом опозиционих протеста у Москви рекао је:

„Сви имају право на мирне протесте у оквирима закона. Али, нико нема право да доводи до сукоба са влашћу.“

Макрон је посебно нагласио да жели да одигра своју улогу у „стварању нове архитектуре безбједности између Русије и Европске уније“:

„Између Русије и западних земаља постоје одређена разногласја. Али, Русија је европска земља. Ја у то вјерујем. Наше двије велике нације морају живјети заједно“.

Овоме је придодао: „Вјерујем у европску Русију и у суверену Европу. У моћнију Европу која ће стећи нове могућности на бази дијалога са Русијом“.

Највећи део преговора био је затворен за новинаре.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар