Svijet

Makron: Svijet potresa velika kriza – prva takva koja nije izazvana svjetskim ratovima

FRANCUSKI PREDSJEDNIK U AVGUSTU OCIJENIO DA JE DOŠAO KRAJ HEGEMONIJI ZAPADA
  • To je izazvalo raskole u našim (zapadnim) društvima i krizu naših demokratskih osnova. To je izazvalo i sumnje u funkcionisanje zapadnih demokratija. Sada smo u situaciji da su naš politički i ekonomski sistem potreseni u svojim temeljima i nalaze se u krizi“

„MEĐUNARODNI sistem preživljava krizu bez presedana“ – ocenio je Emanuel Makron.

Francuski predsjednik je pritom naglasio da se radi o prvoj krizi takvih razmera koja nije plod i posljedica svetskih ratova.

U nastavku je naglasio:

„Ova kriza je povezana sa potpuno novim izazovima i nedostacima ugrađenim u vladajući sistem. Ti nedostaci i izazovi proizveli su unikalnu hemijsku reakciju koja je dovela do političke i ekonomske krize svjetskog sistema. Sistema nastalog nakon Drugog svjetskog rata koji je u temeljima tržišne ekonomije, otvorenosti tržišta, slobodne razmjene robe i saradnje“.

Makron je sa žaljenjem konstatovao da je kriza došla nakon sedam decenija „izuzetno efikasnog funkcionisanja“ koje su milione ljudi oslobodile bijede i obezbijedile mir i tamo gdje je izgledalo nemoguće zaustaviti rat.

„Međutim, posljednjih godina su se – ukazao je Makron – pojavile i nove forme neravnopravnosti. I u našim društvima. To je izazvalo raskole u našim (zapadnim) društvima i krizu naših demokratskih osnova. To je izazvalo sumnje u funkcionisanje zapadnih demokratija“.

„Sada smo u situaciji – dodao je – da su naš politički i ekonomski sistem potreseni u svojim temeljima i nalaze se u krizi. Pukotine u našim društvima i međunarodnom sistemu se povećavaju i utiču na demografske i migracione probleme i nedostatak hrane“.

Makron je u avgustu ocijenio da je došao kraj hegemoniji Zapada.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/makron-svet-potresa-velika-kriza-prva-takva-koja-nije-izazvana-svetskim-ratovima

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar