Свијет

Макрон тражи да Европска унија формира заједничку армију – пунокрвну

ОБЈАВИО ДА ЈЕ ЋЕ БИТИ НА ЧЕЛУ ПОКРЕТА ПРОТИВ НАЦИОНАЛИЗАМА У ЕВРОПИ КОЈИ СУ У ПОРАСТУ
  • „Нећемо моћи да бранимо Европљане ако не створимо заједничку, свеевропску армију. Потребна нам је због Русије која је на нашим границама и може да дјелује пријетећи. Та армија мора бити таква да може да дејствује самостално, не зависећи од Сједињених Држава“

ФРАНЦУСКИ предсједник Емануел Макрон изјавио је да Европа неће моћи да се брани без „праве европске војске”.

„Морамо да имамо Европу која ће моћи да се брани, не само ослањајући се на САД”, поручио је Макрон у интервјуу за „Европа 1”.

Макрон је рекао да је потребна „снажна и суверена Европа” да би се одбранили европски интереси против Кине, Русије, „па чак и САД”, као и „Интернет гиганата”,.

Француски предсједник је поручио да жели да окупи проевропске покрете на изборима за Европски парламент слиједеће године, упозоривши на пораст национализма у Европи.

– Свуда у Европи национализам је у порасту. Они играју на карту страха других, желе да затворе границе. Само зато што су изабрани, не значи да не могу да се борим против њихових идеја”, упозорио је Макрон.

Додатно је нагласио: „Нећемо моћи да бранимо Европљане ако не створимо заједничку, свеевропску армију. Потребна нам је због Русије која је на нашим границама и може да дјелује пријетећи. Та армија мора бити таква да може да дејствује самостално, не зависећи од Сједињених Држава“.

Посебно је упозорио да ће САД довести у опасност безбједност Европе ако иступе из Споразума о ракетама средњег и малог домета:

„Ко ће бити главна жртва евентуалног америчког иступања из тог споразума? Европа и њена безбједност!“

Током прошле године је у Француској и Њемачкој вођена широка расправа од формирању Pesco – нуклеуса европске армије.

Споразум о њој је у новембру 2017-те потписала већина земаља ЕУ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар