Свијет

Макрон жели да З. Балкан – умјесто чланства у ЕУ – добије „привилеговано партнерство“

ПРОТИВ `УТЈЕШНЕ НАГРАДЕ` ПРВИ СЕ ПОБУНИО АМЕРИЧКИ ВАЗАЛ У СКОПЉУ ЗОРАН ЗАЕВ
  • Одлазећи предсједник Европске комисије Жан-Клод ЈУНКЕР: „Ми смо најмањи континент. Већина Европљана то уопште не зна. Ми смо врло мали. Ми изумиремо. Нећемо нестати, али биће нас све мање. На почетку 20. вијека Европљани су чинили 20 одсто свјетске популације. На крају овог вијека од 10 милијарди људи на Земљи, Европљани ће чинити само четири одсто

ПОСТОЈЕ индиције да је званични Париз званично започео дипломатске консултације унутар ЕУ поводом своје иницијативе да се земљама западног Балкана умјесто пуноправног чланства у Унији –понуди привилеговано специјално партнерство“. 

То партнерство би укључивало и финансијску помоћ, олакшице за приступ европским тржиштима и друге погодности.

Све то као утјешна награда за „тихо одустајање“ од пуноправног чланства.

Све би ово наводно требало да буде озваничено на самиту ЕУ у марту 2020-те.

Њемачка је нешто слично прије десетак година нудила Турској.

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев већ је изјавио да није прихватљива идеја да његовој земљи умјесто чланства у ЕУ буде понуђено стратешко партнерство.

За нашу земљу не постоји алтернатива пуноправном чланству у ЕУ“, рекао је Заев у интервјуу Телевизији Алсат М.

Одлазећи предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер је оно што се десило Скопљу и Тирани назвао „великом грешком“ и упозорио:

Шта је будућност Европе? Ми смо најмањи континент. Већина Европљана то уопште не зна. Ми смо врло мали. Ми изумиремо. Нећемо нестати, али биће нас све мање. На почетку 20. вијека Европљани су чинили 20 одсто свјетске популације. На крају овог вијека од 10 милијарди људи на Земљи, Европљани ће чинити само четири одсто.

Још је додао: „За неколико година ниједна европска земља неће бити чланица Групе седам најразвијенијих држава“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар