Svijet

Mas: Vašington ni sankcijama neće promijeniti stav Njemačke prema Sjevernom toku 2

FUNKCIONER BUNDESTAGA KLAUS ERNST: UVEDIMO KONTRASANKCIJE AMERICI
  • Hajko MAS: „Sankcije o kojima se u Vašingtonu trenutno razgovara, po našem mišljenju su ekstrateritorijalne prirode, a mi takve sankcije odbacujemo “
  • ERNST:  „Njemačka bi trebalo da iskoristi svoje predsjedavanje u Savetu EU za pokretanje rasprave o tome da li smo jedna od država SAD, da li smo američki satelit… Potreban nam je jednoglasan odgovor Evrope, jer to nije samo naše pitanje. Moramo razmišljati o protivmjerama, čak i protiv američkog tečnog gasa. Američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 tiču se i našeg suvereniteta“

NAMJERA Vašingtona da proširi sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 nije promijenila stav Berlina u vezi s tim projektom, izjavio je Hajko Mas, ministar spoljnih poslova u vladi Angele Merkel.

„Činjenica da tamo (u SAD) opet razmišljaju o sankcijama ništa ne mijenja u našem stavu o Sjevernom toku 2. Sankcije o kojima se u Vašingtonu trenutno razgovara, po našem mišljenju su ekstrateritorijalne prirode, a mi takve sankcije odbacujemo “, rekao je Mas.

Prethodno je Klaus Ernst, šef Odbora za energetiku Bundestaga, pozvao Sjedinjene Države da prestanu da uvode restriktivne mjere protiv Sjevernog toka 2 i predložio vladi Merkelove – ako se to ne dogodi – da uvede sankcije američkim senatorima.

Ovaj funkcioner Bundestaga pritom je posebno naglasio:                

„Njemačka bi trebalo da iskoristi svoje predsjedavanje u Savetu EU za pokretanje rasprave o tome da li smo jedna od država SAD, da li smo američki satelit… Potreban nam je jednoglasan odgovor Evrope, jer to nije samo naše pitanje. Sankcije su loše sredstvo, posebno u ekonomskoj politici. Ali moramo razmišljati o protivmjerama, čak i protiv američkog tečnog gasa. Američke sankcija protiv Sjevernog toka 2 tiču se i našeg suvereniteta“.

Senat SAD  je 4. juna izglasao nacrt zakona o novim sankcijama protiv Sjevernog toka 2.

Nakon toga je Merkel odbila da ide na samit lidera G7 u Vašingtonu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar