Glavno Svijet

Mejer: Beograd i Priština da se nagode bez miješanja velikih sila

U VRIJEME RATA U BiH BIO JE (U BEOGRADU) ZAMJENIK ŠEFA CIA ZA BALKAN
  • Briselski sporazum je mrtav… Moguće je mijenjati granice bez rata… Oblast sjeverno od Ibra mora da pripadne Srbiji kojoj će biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije

STIVEN Mejer, bivši zamjenik šefa Centralno obavještajne agencije (CIA) za Balkan i odličan poznavalac regiona ponovo se oglasio u srpskoj javnosti sa svojim viđenjem rješenja problema Kosova, ali i drugih kriznih tačaka u ovom regionu.

U intervjuu za NIN Majer, koji ima 23 godine iskustva rada u CIA, gdje je bio i zamjenik šefa radne grupe za Balkan tokom rata u Bosni, smatra da i Srbija i Kosovo moraju da naprave ustupke, a velike sile da se ne miješaju.

„Briselski sporazum je mrtav i ako Beograd i Priština žele napredak, moraju jasno da poruče velikim silama da se ne miješaju“, rekao je on i dodao da je Kosovo već na neki način „zamrznut konflikt“.

Prema njegovom mišljenju, rješenje je podjela teritorije Kosova, čije bi sjeverne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji.

„Mislim da po konačnom sporazumu, oblast sjeverno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije“, naveo je Mejer za NIN.

On smatra da bi Ujedinjene nacije trebalo da se pobrinu i za preseljenje Srba iz srpskih zajednica južno od Ibra, ukoliko ne žele da žive pod kosovskom vlašću, kao i za zaštitu svetinja.

Takođe, on smatra i da „ako se potegne pitanje oblasti sjeverno od Ibra, Preševska dolina mora takođe biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti možda i Republika Srpska“.

Mejer smatra da će ako se Priština i Beograd dogovoreto na kraju zadovoljiti i Evropsku uniju, a ako Vašington bude poštovao odluku, onda će to učiniti i Moskva i obrnuto.

Ipak, on ističe da se Americi neće dopasti dogovor o promjeni granica jer Vašington govori da to dovodi do rata, a ukazao je i na to da Vašington na Kosovu „povlači konce“ već dvije decenije.

„Na eventualno protivljenje (promjeni granica) uzvraća se ovako: Vidite, vaš način nije upalio. Povlačimo konopac od 1999. i još nema rješenja“, rekao je on za NIN i dodao da je moguće mijenjati granice bez rata.

Što se tiče uloge Evropske unije u kosovskom problemu, on je rekao da je vođstvo EU iscrpljeno i da ona nije moćna kao nekada.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar