Свијет

Меркел: Европа треба да се спрема за нову реалност у којој САД више неће жељети да буду свјетски лидер

УСУДИЛА СЕ ДА ИЗГОВОРИ ОНО ШТО НИКО ОД ЊЕМАЧКИХ КАНЦЕЛАРА НИЈЕ ОД 1945.
  • У интервјуу који је истовремено објавило више великих европских листова, изразила наду у одржавање сарадње у сфери одбране са Сједињеним Државама: „Погледајте свијет, Кину или Индију. Постоји добар разлог да останете посвећени трансатлантској одбрамбеној заједници и нашем заједничком нуклеарном кишобрану. Али, наравно, Европа мора да сноси већи терет [трошкова] него током Хладног рата“

ЕВРОПСКЕ земље треба да озбиљно размишљају о новој стварности у којој Сједињене Државе можда неће тежити, као до сада, да играју улогу свјетског лидера – рекла је Ангела Меркел.

Учинила је то у интервјуу који је истовремено објавило више великих европских листова.

Њемачка канцеларка је свој став – за који се ниједан њен претходник на челу владе Њемачке није усуђивао – образложила овако:

„Одрастали смо с одређеним сазнањем да Сједињене Државе желе да буду свјетска сила. Ако САД сада желе да престану да играју ту улогу – ако то желе по својој слободној вољи – заиста бисмо морали да о томе озбиљно размислимо“.

Њене ријечи су одговор на изјаве Доналда Трампа да ће смањити амерички војни контингент у Њемачкој са 35 на 25 хиљада људи јер Берлин не троши довољно на одбрану у оквиру НАТО-а.

„Америчке трупе у Њемачкој помажу у заштити не само Њемачке и европског дијела НАТО, већ и интереса Сједињених Држава. Ми у Њемачкој знамо да морамо више да трошимо на одбрану, постигли смо значајан пораст [расхода] у посљедњим годинама и наставићемо тим путем да побољшавамо наше војне могућности „, рекла је Меркел.

Истовремено је изразила наду у одржавање сарадње у сфери одбране са Сједињеним Државама:

„Погледајте свијет, Кину или Индију. Постоји добар разлог да останете посвијећени трансатлантској одбрамбеној заједници и нашем заједничком нуклеарном кишобрану. Али, наравно, Европа мора да сноси већи терет [трошкова] него током Хладног рата“, рекла је.

Америчка агенција Bloomberg објавила је да Њемачка спрема контрамјере за случај да САД уведу нове санкције против пројекта магистралног гасовода Сјеверни ток-2

Лист Politico објавио је да су Трамп и Меркелова телефонски разговарали о Сјеверном току-2, али да до сагласности нису дошли.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/merkel-pozvala-zemlje-evrope-da-razmisljaju-o-svom-mestu-u-svetu-bez-americkog-liderstva

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар