Свијет

Меркел подржала Макрона: Берлин тражи армију ЕУ и Савет безбједности Уније

У СТРАЗБУРУ ПРЕДСТАВИЛА СВОЈУ И ЊЕМАЧКУ ВИЗИЈУ БУДУЋНОСТИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
  • У Европском парламенту рекла: Јачање и одбрана евра су заједнички дугорочни задатак чланица еврозоне, а ЕУ мора економски ојачати и технолошки напредовати, јер сада већина иновација стиже из Америке и Азије
  • „Прошла су времена у којима се ЕУ могла без икаквих брига ослонити на друге. ЕУ мора властиту будућност узети у своје руке. Ово значи да Европа у дугорочном периоду мора бити способнија да ради на спољној политици. Морамо одустати од једногласја тамо гдје је то могуће како бисмо тако омогућили снажније дјеловање“
  • канцеларка позвала на формирање Савјета безбједности ЕУ и европских интервенционих снага које би се могле слати у проблематична подручја: „Треба радити на визији да једног дана имамо стварну европску војску. Она би, како је то Жан Клод Јункер већ рекао, показала да међу европским државама више никада неће бити рата. То би уједно била и допуна НАТО, а не супротстављање старим савезима“

ЊЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел је данас у Европском парламенту у Стразбуру рекла да Европска унија мора што прије изградити „истинску европску армију“ и „Савјет безбједности ЕУ“.

Објаснила је да ЕУ не може одбранити своје интересе у свеијту, ако не буде ојачала економски и технолошки.

Јачање и одбрана евра су заједнички дугорочни задатак чланица еврозоне, а ЕУ мора економски ојачати и технолошки напредовати, јер сада већина иновација стиже из Америке и Азије, рекла је канцеларка и подсјетила да је, „рецимо, Европа измислила аутомобил“.

Она је издвојила три области од „кључне важности за ЕУ”, а то су спољна и безбједносна политика, економија и миграциона политика.

Нагласила је да су земље ЕУ само заједно довољно јаке да одбране своје интересе и вриједности на свјетском нивоу.

Меркел је навела да су прошла времена у којима се ЕУ могла без икаквих брига ослонити на друге и да ЕУ мора властиту будућност узети у своје руке.

„То значи да Европа у дугорочном периоду мора бити способнија да ради на спољној политици. То значи да морамо одустати од једногласја тамо гдје је то могуће како бисмо тако омогућили снажније дјеловање”, поручила је Меркел.

Позвала је на формирање Савјета безбједности ЕУ и европских интервенционих снага које би се могле слати у проблематична подручја.

„Треба радити на визији да једног дана имамо стварну европску војску. Она би, како је то Жан Клод Јункер већ рекао, показала да међу европским државама више никада неће бити рата. То би уједно била и допуна НАТО, а не супротстављање старим савезима”, поручила је Меркел.

Меркел је рекла да је „увјерена да је Европска унија будућност, мир и напредак“ за житеље Старог континента и да „национализам и егоизам не смију никад више преовладати у Европи“.

Канцеларка је подсјетила на поуке катастрофа, сукоба и подјела међу Европљанима које је донио Први свјетски рат.

Додала је да је „Европа немогућа без солидарности“ што се доказало у заједничком узвраћању чланица ЕУ на природне катастрофе, тероризам, имиграцију, економску и финансијску кризу.

Меркел је објаснила да је Њемачка сматрала да током мигрантске кризе 2015. године треба да брани и своје и европске интересе, па се поново заложила да све земље Уније буду укључене у рјешавање проблема избјеглица.

Њемачка канцеларка је, представљајући своју визију будућности Европе пред посланицима Европског парламента у Стразбуру, оцијенила да су разноликост, толеранција и солидарност „снага и душа” Европе и основе на којима би требало да се темељи даљи развој ЕУ.

„Земље ЕУ и грађани ЕУ знају да у тешким тренуцима нису препуштени сами себи. Али солидарност је повезана и са одговорношћу, јер се индивидуалне националне одлуке одражавају и на цијелу Унију. Ко не поштује правну државу, прва опозиције, цивилног друштва, говора и медија у својој земљи, штети владавини права у цијелој Европи”, поручила је Меркел.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар