Одабрано Свијет

Меркел полудемонстративно одбила да дође на „Трампов самит“ Г-7

ПАНДЕМИЈА ЈЕ САМО ИЗГОВОР ЈЕР СУ ДО САМИТА ОСТАЛЕ ПУНЕ ЧЕТИРИ НЕДЈЕЉЕ
  • Амерички онлајн лист Politico, позивајући се на високог званичника сад, објавио је да су почетком ове недјеље Доналд Трамп и Меркелова  имали „бурну дискусију о НАТО, односима са Кином и гасоводу Сјеверни ток 2
  • Берлин је – без јавног роптања – пратио амерички диктат западним савезницима све док то није дирало у крупе интересе Њемачке. Меркелова више и не помишља да (заједно са Емануелом Макроном) може осамосталити ЕУ од Сједињених Држава, или да ЕУ може преузети улогу САД, али не жели да Американци њену земљу лише сигурног снабдјевања руским гасом

У БЕРЛИНУ је званично саопштено да Ангела Меркел неће присуствовати јунском састанку лидера Г7 у Вашингтону.

Портпарол њемачке владе Штефан Зајберт тим поводом је дао разјашњење:

„Федерална канцеларка се захваљује предсједнику Трумпу на позиву да дође на самит Г7 у Вашингтону крајем јуна. Данас, с обзиром на општу ситуацију са пандемијом, она не може да пристане на  путовање у Вашингтон, односно – да присуствује самиту“.

Зајберт је нагласио да ће Меркел – иако неће у Вашингтон – „наставити да прати развој пандемије.

Амерички онлајн лист Politico, позивајући се на високог званичника САД, објавио је да су почетком ове недјеље Доналд Трамп и Меркелова имали „бурну дискусију о НАТО, односима са Кином и гасоводу Сјеверни ток 2.

У марту је Бијела кућа објавила да је Трамп због пандемије одлучио да откаже јунски састанак челника Г7 у Кемп Дејвиду и да ће самит бити одржан у формату видеоконференције.

Потом су САД одложиле самит Г-7 за крај јуна, да би њевои учесници могли да му лично присуствују.

Трампова администрација јавно је обећала да ће заштитити од корона вируса прве фигуре Г7. Само, и без објављеног у Politico – јасно је да њемачка канцеларка неће пропустити вашингтонски самит због слабе заштите и страха од корона-вируса.

Разлози су, нема сумње, спољнополитички и политички.

Берлин је – без јавног роптања – пратио амерички диктат западним савезницима све док то није дирало у крупе интересе Њемачке. Меркелова више и не помишља да (заједно са Емануелом Макроном) може осамосталити ЕУ од Сједињених Држава, или да ЕУ може преузети улогу САД, али не жели да Американци њену земљу лише сигурног снабдијевања руским гасом.

Избјегавање одласка на „Трампов самит“ је порука Бијелој кући и Стејт департману, а пандемија – изговор.

Трамп је у августу прошле године заговарао повратак Русије у Г8 (Г7+1). Касније је Бијела кућа објавила да би позив Русији на самит Г7 у Сједињеним Државама 2020. могао да буде посредни корак ка обнови формата Г8. Међутим, амерички конгресмени су почетком децембра 2019. гласали  против учешћа Русије у самитима Г7.

У то вријеме је Кремљ саопштио да за Русију повратак на Г8 није циљ по себи. А Владимир Путин признао да није против обнове формата Г8, али и истовремено упозорио да се ера Запада ближи крају.

Наредни мјесеци ће показати: да ли се Мрекел и Берлин усуђују да Вашингтону тврдо ставе до знања: не дирајте наш Сјеверни ток-2…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/merkel-odbila-da-dodje-na-trampov-samit-g-7-krajem-juna-u-vasingtonu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар