Svijet

Merkelova Trampu: Njemačka vodi samostalnu spoljnu politiku i dobro je što je tako

JOŠ SE NE ZNA KAKAV JE `VATROMET` USLIJEDIO, ALI SU SE POTOM SRELI ODVOJENO
  • Možda slučajno, a možda i ne sasvim, upravo danas su u Njemačkoj objavljeni rezultati ankete međunarodne statističke internet-kompanije YouGov koji su pokazali da je 43 odsto Njemaca za odlazak svih 35.000 američkih vojnika iz njihove zemlje

ANGELA Merkel odbacila je na samitu NATO kritiku Donalda Trampa na račun svoje zemlje, posebno njegovu ocjenu da je Njemačka talac Rusije zbog gasovoda Sjeverni tok-2 i da je pod njenom kontrolom.

Trudeći se da ne produbljava jaz, rekla je američkom lideru:

„Njemačka vodi samostalnu spoljnu politiku. I, dobro je što Njemačka vodi samostalnu spioljnu politiku“.

Ovoliko je sa samita zapadne vojne alijanse u Briselu „procurilo“. Još se ne zna kakav je `vatromet` uslijedio poslije ovih prilično mirnih riječi njemačke kancelarke.

Američki mediji su, pozvavši se na Bijelu kuću, najavili da će Tramp imati „zatvoreni susret sa Merkelovom“, a da će glavna tema biti – „energetska zavisnost njemačke od Rusije“.

Tramp ima namjeru da odmah potom u četiri oka razgovara i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Možda slučajno, a možda i ne sasvim, upravo danas su u Njemačkoj objavljeni rezultati ankete međunarodne statističke internet-kompanije YouGov koji su pokazali da je 43 odsto Njemaca za odlazak svih 35.000 američkih vojnika iz njihiove zemlje.

Procenat onih koji su za ostanak američkog kontigenta sada je 37 odsto, a petina (21 odsto) je tim povodom neopredijeljena.

`Odlazak Amerikanaca` najveću podršku ima među pritalicama Lijeve partije (67 odsto), Alternative za Njemačku (55 odsto) i Saveza-90 i Zelenih (48 odsto).

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar