Свијет

Месић: Да није било Тита и НОБ – питање је да ли би Хрватска постојала

ИЗГОВОРИО И ДА ЈЕ ПОЗДРАВ „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“ – УСТАШКИ И ФАШИСТИЧКИ

Будимир Лончар и Стјепан Месић

  • Приликом полагања вијенаца у сињском насељу Рудуша, гдје је обиљежена 78. годишњица стрељања партизана у Другом свјетском рату од стране НДХ, рекао: „Пред нашим очима одвија фашизација и усташизација у Хрватској
  • Кога би бранили – упитао је Месић – наши јучерашњи бранитељи да нису имали шта да бране? Имате људе који су или се..ње или кукавице и који не разумију о чему се ради

БИВШИ хрватски предсједник Стјепан Месић и посљедњи министар спољних послова СФРЈ Будимир Лончар оцијенили су данас да се у Хрватску враћа усташизација и позвали су на супротстављање ревизионизму.

Они су то поручили приликом полагања вијенаца у сињском насељу Рудуша, гдје је обиљежена 78. годишњица стрељања партизана у Другом свјетском рату од стране НДХ, преноси загребачка Н1 телевизија.

Месић је казао да се пред нашим очима одвија фашизација и усташизација у Хрватској.

Како је рекао, штампају се књиге које су „чиста лаж“, а које читају они који по стадионима вичу неприхватљиве поруке и који нису едуковани јер се већ од поласка у школу криво едукују тако што се фалсификује историја.

Он је истакао да је Народноослободилачка борба (НОБ) била важна за стварање хрватске државе додајући да није било „највећег организатора устанка у бившој Југославији маршала Тита“ питање је да ли би било Хрватске.

Кога би бранили наши јучерашњи бранитељи да нису имали шта да бране? Имате људе који су или се..ње или кукавице и који не разумију о чему се ради, рекао је Месић.

Упитан да каже ко би бранио Хрватску, Месић је рекао: „Они који су послије побјегли у Аргентину, о којима наша предсједница каже да су ишли у простор слободе. Можете мислити, у вријеме Перона!“

Он је истакао да је поклич „За дом спремни“ усташки и фашистички поздрав и додао да Комисија за суочавање са прошлошћу годину дана о томе расправља као да не разумију о чему се ради.

Посљедњи шеф дипломатије СФРЈ Будимир Лончар оцијенио је да је изузетно важно обиљежавање годишњице погибије партизана које су стрељале власти НДХ, истакавши да тај догађај указује шта је НДХ била.

„То је била не само неофашистичка творевина, већ је била у најбруталнијој функцији која гуши, убија и малтретира свој властити народ, а да не говоримо о продаји Далмације и острва Италији“, рекао је Лончар.

Он је додао да НОБ обавезује на супротстављање „историјском ревизионизму, ономе што није истина, што гаси изворе наших властитих вриједности“.

„Неистини и историјском ревизионизму морамо се супротставити и морамо се одупријети ономе што поништава властиту, не само историју, него наше темеље – политичке, моралне, људске, историјске као нације, као државе и као наше данашње хрватске домовине“, рекао је Лончар.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар