Odabrano Svijet

MIP Rusije: SAD prešle crvenu liniju – uvodi sankcije i svojim saveznicima

ZAHAROVA POVODOM SANKCIJA SAD PROTIV SJVERNOG TOKA-2: USKORO ĆE IM ZABRANJIVATI I DA DIŠU

Ministarstvo inostranih poslova RF

  • Ministarstvo inostranih poslova RF: „Ne radi se samo o namjeri da se nanese šteta ruskom izvoru. Radi se i o namjeri da se uspori razvoj evropske ekonomije i podrije njena sposobnost da konkuriše SAD na svjetskim tržištima“
  • MIP RF: Rusija će nastaviti da realizuje svoje ekonomske projekte nezavisno od ma čijih sankcija. A biće interesantno posmatrati koliko su realno suverene evropske zemlje od kojih se, kao od Njemačke, na primjer, naredbodavnim glasom traži da bez roptanja finansiraju američku energetiku, a da zaborave na svoje ekonomske interese“
  • Vlada Angele Merkel objavila da žali zbog američkih sankcija protiv Sjevernog toka-2 i Turskog toka i ocijenila da „predstavljaju mješanje u evropske stvari“. Ponovila je i da odbacuje sve „ekstgeritorijalne sankcije“. Ruski senator Aleksej Puškov je iznio pretpostavku da su to, kao u poznatoj pjesmi, samo `Paroles, paroles, paroles`

MINISTARSTVO inostranih poslova Rusije – reagujući na američke sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok-2 – ocijenilo je da SAD uvode sankcije i protiv svojih saveznika.

Imalo je u vidu Njemačku, jer je taj magistralni gasovod rusko-njemački projekat, a još je dodalo:

„Sa interesovanjem posmatramo kako SAD prelaze indikativnu liniju u svojoj spoljnoj  politici, kako počinju da i protiv svojih saveznika uvode sankcije na koje je Rusija već poodavno navikla. Jer, upravo to je predviđeno u odeljku `O zaštiti energetske bezbjednosti Evrope` u zakonu o vojnom budžetu za 2020-tu“.

MIP Rusije je ocijenio da u svemu nije glavno – nanijeti štetu ruskom izvozu:

„Ništa manje je u sve uključena težnja da se Evropi nametne američki tečni gas koji je mnogo skuplji od gasa koji Evropa dobija gasovodima iz Rusije. Radi se o namjeri da se tako uspori razvoj evropske ekonomije i podrije njena sposobnost da konkuriše SAD na svjetskim tržištima“.

Ruska diplomatija ukazuje i da Vašington sankcijama podvrgava evropske a ne ruske kompanije koje učestvuju u projektima Sjeverni tok-2 i Turski tok. 

„U Vašingtonu – u ime svojih geopolitičkih ambicija i komercijalne koristi – više ne žale nikoga, čak ni svoje najbliže partnere iz NATO“.

MIP RF je naglasio da je Rusija i dosad realizovala svoje ekonomske projekte i da će nastaviti da ih realizuje „nezavisno od ma čijih sankcija“:

„Biće interesantno posmatrati koliko su realno suverene evropske zemlje od kojih se, kao od Njemačke, na primer, naredbodavnim glasom traži da bez roptanja finansiraju američku energetiku, a da zaborave na svoje ekonomske interese“.

Portparolka ruske diplomatije, Marija Zaharova, ovome je pridodala:

„Sjedinjene Države će uskoro od svojih saveznika tražiti i da prestanu da dišu! Stvari tako stoje da država sa 22 triliona dolara državnih dugova zabranjuje platežno sposobnim državama da razvijaju svoju ekonomiju“.

Stav Berlina i sumnjičavost Puškova

VLADA Angele Merkel objavila je da žali zbog američkih sankcija protiv Sjevernog toka-2 i Turskog toka i ocijenila da „predstavljaju mješanje u evropske stvari“.

Njemačka vlada je ponovila da odbacuje sve „eksteritorijalne sankcije“.      

Na ovo saopštenje Berlina odreagovao je ruski senator Aleksej Puškov:

„Angela Merkel je izjavila da ne prihvata sankcije SAD  protiv Sjevernog toka-2. Ostaje da se vidi kako ih ona to `ne prihvata`. Ako je to samo na riječima – SAD  na to neće obratiti nikakvu pažnju jer su interesi Njemačke i pozicija njene vlade posljednje što zanima Trampovu administraciju“.

Puškov je za reakciju Berlina još rekao: „Sve je kao u onoj pjesmi `Paroles, paroles, paroles`Riječi, riječi, riječi“.

Puškov je ranije izjavio da sumnja u sposobnost Njemačke da „uputi izazov Velikom bratu“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/mip-rusije-vasington-presao-crvenu-liniju-uvodi-sankcije-i-protiv-svojih-saveznika

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar