Свијет

Могерини: Уочавамо неочекиване позитивне резултате у БиХ

„БиХ ЈЕСТЕ ДОСТА СПЕЦИФИЧНО ОРГАНИЗОВАНА ЗЕМЉА, АЛИ МОЖЕ НАПРИЈЕД“

У БРИСЕЛУ је одржан састанак шефова дипломатија држава чланица Европске уније. Тема је била и Босна и Херцеговина.

Осврћући се на закључке овог скупа у „престоници“ ЕУ, висока представница за спољну и безбједносну политику Европске уније, Федерика Могерини, рекла је:

„О БиХ смо разговарали још прије три недјеље. Прије свега, морамо да подстакнемо њене политичке лидере да преузму одговорност, да брзо формирају владе које ће спровести Реформску агенду. Ја сам једна од оних који су уочили неочекиване позитивне кораке које је БиХ успјела да уведе од 2014. па до данас. Гледано из тренутне ситуације, то је заиста сјајно. Послије избора, наравно, да постоје потешкоће. БиХ је доста специфично организована земља, али сам увјерена да њени лидери и народ могу да крену напријед по питању реформи, на јединствен начин“, поручила је Могерини.

Како је навела, питање избора у БиХ мора да постане тема разговора и то што прије.

„Знам да је то дипломатски подухват. Баланс између потребе за помирењем, особене структуре те земље и стандарда ЕУ. Пошто се формирају владе и Реформска агенда нам се опет врати колосјек,  надам се, а и увјерена сам, да се то може ријешити на кооперативан начин“, поручила је висока представница за спољну и безбједносну политику Европске уније.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар