Svijet

Mogerini: Uočavamo neočekivane pozitivne rezultate u BiH

„BiH JESTE DOSTA SPECIFIČNO ORGANIZOVANA ZEMLJA, ALI MOŽE NAPRIJED“

U BRISELU je održan sastanak šefova diplomatija država članica Evropske unije. Tema je bila i Bosna i Hercegovina.

Osvrćući se na zaključke ovog skupa u „prestonici“ EU, visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije, Federika Mogerini, rekla je:

„O BiH smo razgovarali još prije tri nedjelje. Prije svega, moramo da podstaknemo njene političke lidere da preuzmu odgovornost, da brzo formiraju vlade koje će sprovesti Reformsku agendu. Ja sam jedna od onih koji su uočili neočekivane pozitivne korake koje je BiH uspjela da uvede od 2014. pa do danas. Gledano iz trenutne situacije, to je zaista sjajno. Poslije izbora, naravno, da postoje poteškoće. BiH je dosta specifično organizovana zemlja, ali sam uvjerena da njeni lideri i narod mogu da krenu naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način“, poručila je Mogerini.

Kako je navela, pitanje izbora u BiH mora da postane tema razgovora i to što prije.

„Znam da je to diplomatski poduhvat. Balans između potrebe za pomirenjem, osobene strukture te zemlje i standarda EU. Pošto se formiraju vlade i Reformska agenda nam se opet vrati kolosjek,  nadam se, a i uvjerena sam, da se to može riješiti na kooperativan način“, poručila je visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar