Svijet

Moskva odbacila tvrdnju Suzan Rajs da Rusija sponzoriše crnačke proteste širom SAD

PESKOV: TO JE INSINUACIJA, NE MIJEŠAMO SE NIKADA U AMERIČKE AFERE
  • Portparol MIP Rusije Marija ZAHAROVA: Hilari Klinton i Obamin tim su pokušali da ubijede svijet da su unutrašnje probleme Sjedinjenih Država stvorile spoljne snage, odnosno – Rusija. Vi danas ponavljate tu grešku, koristite prljave metode manipulacije… Vratite se u stvarnost. Izađite pred svoje građane, pogledajte ih u oči i pokušajte da im kažete da ih Rusi kontrolišu preko JuTjuba i Fejsbuka. A ja ću sjesti negdje sa strane i posmatrati američku izuzetnost u akciji

BIVŠI savjetnik Baraka Obame za nacionalnu bezbjednost – Suzan Rajs – osumnjičila je Rusiju da je umiješana u nerede u Sjedinjenim Državama.

U tv-intervjuu je rekla: „Neću biti iznenađena ako se potvrdi da Rusija podstiče sukobljene strane preko društvenih mreža. Neću biti iznenađena ni ako se pokaže da ih na ovaj ili onaj način sponzoriše.

Priznala je da ne raspolaže dokazima ni obavještajnim informacijama, već da „rezonuje na bazi sopstvenog iskustva“.

Dmitrij Pekov, portparol Vladimira Putina, njeno uplitanje Rusije u rasne nemire u SAD nazvao je insinuacijom i izrazio nadu da to nema veze sa zvaničnim stanovištem Vašingtona.

Posebno je naglasio: „Naravno, pomno pratimo šta se dešava u Sjedinjenim Državama, ali je to unutrašnja stvar te zemlje. Nikada se nismo miješali u američke afere i nećemo ni sada“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova tvrdnju Rajsove je nazvala „prljavom manipulacijom informacijama“:

Draga Suzan Rajs, prije nekog vremena su vaše kolege iz (Demokratske) partije napravile fatalnu grešku kada su odlučile da za apsolutno sve što im se ne sviđa okrivljuju – Rusiju. Hilari Klinton i Obamin tim su pokušali da ubijede svijet da su unutrašnje probleme Sjedinjenih Država stvorile spoljne snage, odnosno – Rusija. Vi danas ponavljate tu grešku, koristite prljave metode manipulacije informacijama. Sa nula činjenica. Vaš intervju CNN je propaganda“.

Podsjetila je Rajsovu da društvene mreže, za koje ona tvrdi da ih ruski agenti koriste za podsticanje demonstranata u američkim gradovima, registrovane u Sjedinjenim Državama, da pripadaju američkim građanima i da je njihovo funkcionisanje regulisano američkim zakonima.

Još je Rajsovoj posavjetovala:

„Vratite se u stvarnost. Izađite pred svoje građane, pogledajte ih u oči i pokušajte da im kažete da ih Rusi kontrolišu preko JuTjuba i Fejsbuka. A ja ću sjesti negdje sa strane i posmatrati američku izuzetnost u akciji“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar