Свијет

На Црвеном тргу хор од хиљаду гласова у част Ћирила и Методија

УЧЕСНИЦИ СВЕЧАНОСТИ ПРЕКО ВИДЕО-БИМА ВИДЈЕЛИ ИЗВОЂЕЊЕ „ТАМО ДАЛЕКО“ ПРЕД ХРАМОМ СВ. САВЕ
  • Свечаности Пoводом Дана словенске писмености почеле богослужењем у Храму Христа Спаситеља у Москви које су предводили патријарси Кирил и Иринеј
  • Руски патријарх рекао српском: „Радује ме, Ваша Светости, што сте данас са нама. Наше данашње заједничко богослужење наставља дјело светих равноапостолних Кирила и Методија. Нека Бог чува наше земље и народе у миру, љубави и јединомислију. Нека вам Бог подари многа и блага љета“
  • Главни догађај био је наступ здруженог хора са хиљаду гласова на Црвеном тргу. Заједно са тим суперхором пјевало је – захваљујући директном тв-преносу – око милион људи широм Русије. А преко видео-бима Црвени трг је видио и одслушао из Краснодара пјесму црноморских козака „Испрегните, момци, коње“, из Бугарске „Химну светим Кирилу и Методију“, а из Србије – хорско извођење „Тамо далеко“

СВЕЧАНОМ службом у Храму Христа Спаситеља у Москви је започела прослава Дана словенске писмености и културе.

Литургију су служила два патријарха — московски и цијеле Русије Кирил и српски Иринеј, као и неколико десетина епископа, укључујући и представнике помјесних цркава под московским патријархом. Служба је посвећена сјећању на словенске просветитеље — браћу Ћирила и Методија.

Јутрос су представници Руске православне цркве заједно са амбасадорима словенских земаља положили цвијеће на споменик светим Ћирилу и Методију на Словенском тргу у Москви.

Манифестацији су традиционално присуствовали представници амбасада Бугарске, Белорусије, Грчке, Мађарске, Македоније, Пољске, Србије, Хрватске, Црне Горе, Чешке и других земаља.

Патријарх Кирил се обратио Иринеју и учесницима богослужења речима:

„Радује ме, Ваша Светости, што сте данас са нама. Наше данашње заједничко богослужење наставља дјело светих равноапостолних Кирила и Методија. Нека Бог чува наше земље и народе у миру, љубави и јединомислију. Нека вам Бог подари многа и блага лета“.

Константин (Кирил-Ћирило) и Методије су 863. године уредбом византијског цара саставили словенску азбуку и превели хришћанске књиге.

Ћирило је преминуо у Риму у 42. години, гдје је сахрањен у Цркви Св. Климента. Методије је као епископ умро у Моравској у својој 60. години.

Након Свете литургије свечаности су се преселиле на Црвени трг.

Главни догађај био је наступ здруженог хора са хиљаду гласова. Али, толико је било само на тргу.

Заједно са тим суперхором пјевало је – захваљујући директном тв-преносу – око милион људи широм Русије.

Кирил је на главном тргу Русије рекао:

„Увијек морамо памтити од чега смо почели. Морамо водити рачуна о својим родитељима, памтити историју своје земље и поријекло своје културе“.

Преко видео-бима Црвени трг је видио и одслушао из Краснодара пјесму црноморских козака „Испрегните, момци, коње“, из Бугарске „Химну светим Кирилу и Методију“, а из Србије – хорско извођење испред Храма Светог Саве „Тамо далеко“.

Факти – Спутњик

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар