Svijet

NATO obustavio sve kontakte sa Rusijom – i po političkoj i po vojnoj liniji

GRUŠKO: ODNOSI SADA NAJVIŠE LIČE NA ONO ZBOG ČEGA JE ALIJANSA I FORMIRANA - NA HLADNI RAT

ZAMJENIK ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško  izjavio je da su Moskva i NATO  potpuno prekinuli saradnju.

Naglasio je: „I po vojnoj i po civilnoj, odnosno političkoj liniji“.

Pa nastavio: „NATO je odustao svakog pozitivnog `dnevnog reda` u odnosima sa Rusijom. Ništa ne postoji. Čak nema ni nikakvog signala da u NATO  znaju kako izaći iz slijepe ulice“.

Gruško je odluku alijanse da prekine i „normalne radne kontakte po vojnoj liniji“ nazvao apsurdnom jer od tih odnosa umnogome zavisi bezbjednost cijele Evrope.

„NATO je otišao predaleko konfrontaciji sa Rusijom. Današnji odnosi na relaciji Rusija-NATO najviše liče na ono što se smatralo normalnim u vrijeme kada je alijansa formirana da bi bila u funkciji Hladnog rata. Izgleda da su obrisali prašinu sa Armelove doktrine koja se svodi na dvije stvari – dijalog i obuzdavanje“ – ukazao je Gruško.

Posebno je naglasio da su ukupni vojni rashodi zemalja NATO u 2018-oj premašili trilion dolara i da su bili 22 puta veći od rashoda Rusije na odbranu i dodao:

Moskva nema  namjeru da se po vojnom budžetu takmiči sa zemljama NATO. Naše težište je na ciljanim projektima i efikasnom naoružanju“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar