Odabrano Svijet

NATO pokušava da iz Litvanije zaplaši Rusiju „Željeznim vukom“

ZAPOČEO VOJNU VEŽBU POD TIM NAZIVOM UZ UČEŠĆE VOJNIKA I OFICIRA IZ 11 ZEMALJA
  • Potrajaće do 18. novembra, a centralna tačka vežbe je vojni poligon pored litvanskog grada Pabrade
  • Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda odbacio procenu američke Rand Corporation da Rusija može zauzeti njegovu zemlju za 36 sati. Rekao je da bi Rusiji za to bile potrebne 2-3 nedelje i dodao da bi to bilo dovoljno vremena da Litvaniji „priskoče u pomoć druge članice NATO“

U LITVANIJI je počela vojna vežba NATO Železni vuk“ u kojoj učestvuju vojnici i oficiri iz 11 zemalja članica zapadne vojne alijanse.

U vežbu su uključene ukupno 4.000 vojnika, među kojima su i pripadnici armija SAD, Velike Britanije, Belgije, Češke i Estonije.

Centralna tačka vežbe je vojni poligon pored litvanskog grada Pabrade.

Sa litvanske strane je glavni general Silvestras Žukauskas.

Cilj vežbe je: rad na koordinaciji delovanja „nacionalnih komponenti NATO“.

Osnovna faza vežbe potrajaće – kako je saopšteno – do 18. novembra.

Znatno veću i važniju vežbu u blizini granica Rusije i Belorusije – Defender Europe – alijansa sprema za proleće 2020-te.

Zbog nje i prebacivanja 30 američkih tenkova u Litavniju –  Belrousija je najavila da će ispred granice sa Litvanijom postaviti dodatne kopnene snage.

Litvanija je 6. septembra zamolila NATO da na njenoj teritoriji– radi „obuzdavanja Moskve“ – „pojača svoje vojno prisustvo“.

Predsednik te zemlje Gitanas Nauseda odbacio je procenu američke Rand Corporation da Rusija može zauzeti Litvaniju za 36 sati.

Rekao je da bi Rusiji za to bile potrebne 2-3 nedelje i dodao da bi to bilo dovoljno vremena da Litvaniji „priskoče u pomoć druge članice NATO“.

http://fakti.org/nato/nato-pokusava-da-iz-litvanije-zaplasi-rusiji-gvozdenim-vukom

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar