Video Odabrano Svijet

NATO se ne usuđuje da protiv Irana mrdne ni malim prstom svoje vojne moći

TEHERAN OBJAVIO VIDEO KAKO SE NJEGOVI KOMANDOSI IZ HELIKOPTERA SPUŠTAJU NA STENA IMPERO
  • Odnosi Londona i Teherana su se zaoštrili nakon što je 4. jula u Gibraltaru, uz asistenciju britanskih marinaca, bio zaplenjen supertanker Grace 1 koji je plovio pod zastavom Paname. Taj tanker je bio osumnjičen da prevozi dva miliona barela sirove nafte iz Irana u Siriju.Iran je sada Britancima vratio milo za drago. Pokazao im je: možete vi – možemo i mi
  • Iranske vlasti tvrde da je Stena Impero uključen u šverc nafte, koju pretovaruje u druge tankere na otvorenom moru, a i da je bio isključio uređaje za pozicioniranje, što je protivno prailima prolaska kroz Ormuski moreuz

TEHERAN ne odstupa od svoje pozicije povodom plenidbe tankera Stena Impero u Ormuskom moreuzu i spreman je za različite scenarije – izjavio je ambasador irana u Londonu  Hamid Baidinežad.

Istovremeno je apelovao na britanske vlasti da obuzdaju „unutrašnje snage“ koje bi da problem „prošire i izvan tankerskog okvira“.

Naglasio je: „To je prilično opasno i nerazumno“.

Odnosi Londona i Teherana su se zaoštrili nakon što je 4. jula u Gibraltaru, uz asistenciju britanskih marinaca, bio zaplenjen supertanker Grace 1 koji je plovio pod zastavom Paname. Taj tanker je bio osumnjičen da prevozi dva miliona barela sirove nafte iz Irana u Siriju.

Iran je sada Britancima vratio milo za drago. Čak je opušteno objavio video-snimak kako se njegovi komandosi iz helikoptera užetom spuštaju na palubu Stena Impero.

Kako se i moglo očekivati, NATO je osudio `hapšenje` brodova u Ormuskom moreuzu, ističući da takvi incidenti predstavljaju izazov međunarodnoj slobodi plovidbe, ali se nije usudio ni da mrdne malim prstom svoje vojne moći.

Izrazio je podršku diplomatskom angažovanju između Londona i Teherana.

Osuđujemo plenidbu dva komercijalna broda u Ormuskom moreuzu. Apelujemo na Iran da odmah oslobodi brodove i posadu“, navodi se u saopštenju NATO-a.

Kao i uvek kad naiđe na tvrd orah, NATO se založio za diplomatsko rešenje situacije.

„Britanija je bila veoma jasna kada je rekla da je njen prioritet rešiti situaciju dijalogom i diplomatijom. NATO podržava sve diplomatske napore s ciljem rešavanja situacije. Svi saveznici su zabrinuti zbog destabilizujućih aktivnosti Irana“, navodi se u saopštenju.

Iran je 19. jula `uhapsio` dva broda, od kojih je jedan registrovan u Liberiji, a drugi tanker plovio je pod britanskom zastavom.

Liberijski brod je pušten nakon kraćeg vremena, ali Stena Impero zaplenjen, nakon što se sudario sa iranskim ribarskim brodom, i prebačen u iransku luku Bander-Abas.

Iranske vlasti tvrde da je taj brod uključen u šverc nafte, koju pretovaruje u druge tankere na otvorenom moru, a i da je bio isključio uređaje za pozicioniranje, što je protivno prailima prolaska kroz Ormuski moreuz.

akti.org/quo-vadis-orbi/nato-se-ne-usudjuje-da-protiv-irana-mrdne-ni-malim-prstom-svoje-vojne-moci         

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar