Odabrano Svijet

Niko ne može poreći da se nad Rajhstagom vijorila crvena zastava SSSR, a ne američka

AMERIČKI VAZAL ESTONIJA TVRDI DA SE RAT ZAVRŠIO TEK SA RASPADOM SOVJETSKOG SAVEZA
  • Poljska obeležavanje 80 godina od početka Drugog svetskog rata pretvorila u pravi `festival` prekrajanja istorije, na kojem je predsednik Nemačke, Frank-Valter ŠTAJNMAJER, zahvaljivao Americi što je od nacional-socijalizma oslobodila „i Zapad i Istok“
  • Poljski predsednik Andžej Duda iskoristio priliku da zemeri evropskim liderima da ne shvataju ozbiljno „rusku opasnost“, pa je čak i američki dnevni list The New York Times ocenio da je Duda uporedio savremenu situaciju u Evropi sa politikom podilaženja Hitleru. I da je celinom svog nastupa faktički izjednačio Rusiju sa Trećim rajhom
  • Nemački spoljnopolitički ekspert Aleksander RAR: Tendencija preispitivanja rezultata Drugog svetskog rata – sa poentom da su „rat započeli Staljin i Hitler“ – pojačala se nakon što su se EU priključile zemlje Istočne Evrope. Tvrde: svi mi  pripadamo Zapadu, a mnogo godina smo bili žrtve sovjetske agresije“

Autori: Darja RINOČNOVA, Ivan ABAKUMOV

POLJSKA optužuje Rusiju da je kriva što ona nije dobila ratne reparacije od Nemačke.

Estonija je saopštila da se Drugi svetski rat završio sa – raspadom SSSR.

Nemačka se zahvaljuje samo Sjedinjenim Državama na pobedi nad nacizmom „na Zapadu i na Istoku“.

Iza ovog talasa istorijskih lagarija, koje su se čule u Varšavi za vreme obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata na koje nije bila pozvana Rusija, stoji cela strategija.

Poljska je to obeležavanje pretvorila u pravi `festival` prekrajanja istorije, a njen ministar odbrane, Mariuš Blašćak, izgovorio je da je njegova zemlja ostala bez ratne odštete krivicom Rusije.

Njegova `logika` je u ovome: Poljska u posleratnim godinama nije bila suverena i nije tražila odštetu jer je Rusija „tako odlučila“.

Suverena Nemačka- kao ni pre 50 godina – ne namerava ni danas da plati reperacije suverenoj Poljskoj.

Međutim, Poljaci u Varšavi nisu odštetu nabijali na nos predsedniku Nemačke Franku Valteru Štajnmajeru.

Nisu, u suštini, ni skrivali da njihovo `obeležavanje nema nikakve veze sa zajedničkim istorijskim pamćenjem, već samo sa tekućim „antiruskim dnevnim redom“.

Zamenik šefa poljske diplomatije Šimon Šinkovski objasnio je da Rusija nije pozvana zato što je odlučeno da se pozivi upute samo zemljama članicama EU, NATO i Istočnog partnerstva.

Zato je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije – Marija Zaharova – ocenila da Varšava odavno sebe nije dovela u gluplju situaciju.

Donald Tramp nije došao u Varšavu, pozvavši se na uragan „Dorijan“, a u vreme `obeležavanja` bio je u svom golf-klubu.

Pozvani su za to vreme završavali u Varšavi svoje posliće.

Štajnmajer je rekao da je armija SAD, zajedno sa saveznicima, „pobedila nacional-socijalizam, ne samo na Zapadu, nego i na Istoku“. Potpuno `zaboravivši` koja armija oslobađala istočnu Evropu i zauzela Berlin.

Frank Valter Štajnmajer

Štajnmajer je još dodao: „Naša odgovornost se tiče i transatlantskog partnerstva. Mi svi zato na ovaj dan sa zahvalnošću gledamo u Ameriku“.

Nemački spoljnopolitički ekspert Aleksander Rar objašnjava da je Štajnmajerova glavna poruka bila u „transatlantskom partnerstvu“:

„Sada su u EU  u porastu evroskeptične tendencije, a Tramp dovodi u pitanje principe liberalne demokratije, pa se nemačka elita, sa svojom evroatlantskom orijentacijom, oseća usamljenom. Nemačka sebe doživljava kao jedinu zemlju u kojoj su još na ceni stari posleratni ideali. Pozivima poput Štajnmajerovog, Berlin želi da pokaže Evropi i SAD  u kom pravcu treba ići“.

Rar posebno ukazuje: „Štajnmajerove reči odražavaju i evropki ideološki mit da je Amerika, za razliku od SSSR, posle Drugog svetskog rata donela slobodu Zapadu“.

Poljski predsednik Andžej Duda iskoristio je priliku da zemeri evropskim liderima da ne shvataju dovoljno ozbiljno „rusku opasnost“.

Američki dnevni list The New York Times ocenio je da je Duda napravio analogiju savremene situacije u Evropi sa politikom podilaženja Hitleru koja je nacistima pomogla da se domognu vlasti. Celinom svog nastupa je faktički izjednačio Rusiju sa Trećim rajhom.

Predsednik komisije gornjeg doma parlamenta Rusije za informacionu politiku Aleksej Puškov na Varšavu je odreagovao rečima:

Aleksej Puškov

„Nepozivanje Putina je rezultanta ukupne politike Poljske koja je usmerena na raspaljivanje neprijateljstva prema Rusiji. Pozvana je Nemačka koja je i napala i okupirala Poljsku i nije joj videla mesta na karti Evrope. Naša zemlja je, pak, dala 600.000 života za oslobađanje Poljaka, dala priliku Poljskoj da sačuva svoju državnost i nemalo učinila za Varšavu u posleratnom periodu“.

Rar je posebno ukazao: „Tendencija preispitivanja rezultata Drugog svetskog rata – sa poentom da su „rat započeli Staljin i Hitler“ – pojačala se nakon što su se EU priključile zemlje Istočne Evrope. To je za njih postalo moćnim segmentom samoidentifikacije. Tvrde: svi mi  pripadamo Zapadu, a mnogo godina smo bili žrtve sovjetske agresije“.

Puškov podseća da se pokušajima prekrajanja istorije suprotstavlja predsednik češke Miloš Zeman, koji opominje da se zahvaljujući SSSR ne mora govoriti `Hajl Hitler`.

Puškov je uveren da se pozicija aktuelne vlasti u Poljskoj neće održati:

Niko ne može poreći činjenicu da se nad Rajhstagom vijorila crvena zastava SSSR, a ne američka. Niko ne može negirati da je Poljsku oslobodio SSSR“.

Ruski senator Andrej Klimov procenjuje da je klinička rusofobija u agoniji i da o tome svedoče razumni glasovi koji dolaze iz Vašingtona, Pariza i sa nekih drugih mesta.  

Zato Moskva, po njegovom mišljenju, ne treba da simetrično odgovara ni Dudi ni Štajnmajeru, niti da pravi svoj crni spisak onih koje ne treba pozivati na manifestacije povodom Drugog svetskog rata.

On smatra da Moskva, naredne godine, na svoju proslavu Dana pobede treba da pozove sve…

http://fakti.org/media-menju/niko-ne-moze-poreci-da-se-nad-rajhstagom-vijorila-crvena-zastava-ssssr-a-ne-americka

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar