Свијет

Нису ни Јевреји савршени: Степинац био вјерски стуб НДХ, а спомен плочу добио усред Јерусалима

ЗУРОФ: НЕ МОГУ ДА УЗМЕМ ЧЕКИЋ И ДА ЈЕ РАЗБИЈЕМ, АЛИ ЋУ УЧИНИТИ СВЕ ДА БУДЕ СКИНУТА
  • Ефраим ЗУРОФ, шеф центра Симон Визентал“: „То је одвратно. Меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема мјеста нигдје у свијету, а камоли у Јерусалиму. Учинићу све што је у мојој моћи да она што прије буде скинута
  • Меморијална плоча постављена је 27. априла ове године на иницијативу Хрватске магистралне делегације (ХМД), чији је заштитник био Степинац

СПОМЕН плочи Алојзију Степинцу, загребачком надбискупу у вријеме НДХ, није мјесто нигдје у свијету, а посебно не у центру Јерусалима, изјавио је шеф центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф.

Он је за данашњи Курир рекао да ће учинити све што може да спорна спомен плоча буде што прије буде уклоњена.

Нагласио је да је тек у четвртак сазнао да је меморијална плоча постављена и то на Путу суза којим је, према предању, посљедњи пут прошао Исус Христос на путу до Голготе, гдје је разапет на крст.

То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема мјеста нигдје у свијету, а камоли у Јерусалиму. Не могу да узмем чекић и разбијем плочу, али ћу учинити све што је у мојој моћи да она што прије буде скинута, рекао је Зуроф.

Историчар др Милан Кољанин, сарадник Института за савремену историју, рекао је за Курир да се чуди да је спомен-плоча Степинцу постављена у Јерусалиму.

– Не знам колика је надлежност градских власти у Јерусалиму, али кад су у питању спорне историјске личности, као што је Алојзије Степинац, требало је да се обрате установи која ће дати меродавно мишљење.

– То је меморијална установа Јад Вашем, која истражује Холокауст над Јеврејима у Другом светском рату. Не сумњам да би њихово тумачење било да је са становишта историјске науке Степинац био неко ко је давао духовни легитимитет усташкој НДХ и њеној политици која је била, између осталог, и уништење Јевреја, поред Срба и Рома – указао је Кољанин.

Степинац је био загребачки надбискуп за време НДХ, који није учинио ништа да спријечи усташке злочине и масовна мучења и убијања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и другим логорима у Хрватској, наводи лист.

Меморијална плоча Степинцу постављена је још 27. априла ове године на иницијативу Хрватске магистралне делегације (ХМД), чији је заштитник био Степинац, а повод за постављање је било прво ходочашће у Свету земљу од 23. до 30. априла.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар