Svijet

Njemačka preko Masa upozorila Trampa da sa Putinom ne pravi nagodbe na štetu EU

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA MERKELOVE: „TO BI NA KRAJU NANIJELO ŠTETU SAMIM SAD“
  • Donald TRAMP je britanskom listu Daily Mail uoči samita u Helsinkiju (16. jula) rekao da Vladimira Putina smatra „tvrdim čovjekom“, a Rusiju – suparnikom, ali i ponovio da je uvjeren da sa Rusijom treba imati dobre odnose

ŠEF njemačke diplomatije Hajko Mas upozorio je Donalda Trampa da se sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju ne upušta u jednostrane nagodbe i aranžmane na štetu američkih evropskih saveznika.

Pritom je – u intervjuu njemačkom dnevnom listu Bild – dodatno naglasio:

„Jednostrani aranžmani, koji bi bili na štetu saveznika SAD, nanijeće štetu i samim Sjedinjenim Državama. Ko tuče po svojim partnerima rizikuje da na kraju sam bude u gubitku“.

Mas je istovremeno izrazio nadu da će Tramp i Putin uspjeti da  se dogovore povodom „daljeg nuklearnog razoružanja“. I dodao:

„Oduvijek govorimo da je potreban dijalog sa Rusijom. Zato je dobro što Vašington i Moskva razgovaraju. Ako iz Helsinkija krene impuls za nuklearno razoružanje – biće to dobro“.

Tramp je britanskom listu Daily Mail rekao da Putina smatra „tvrdim čovjekom“, a Rusiju – suparnikom, ali i ponovio da je uvjeren da sa Rusijom treba imati dobre odnose.

Uspostavljanje takvih odnosa posavjetovao je i Velikoj Britaniji i „drugim zemljama“.

Putin i Tramp će se sresti 16. jula u Helsinkiju i to će biti prvi njihovi pravi pregovori.

Predviđeno je da traju tri sata.

Ministar inostranih poslova RF, Sergej Lavrov, ocijenio je da bi idealno bilo da rezultiraju „ponovnim uspostavljanjem kanala veze povodom svih ključnih pitanja od interesa za dvije zemlje“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar