Svijet

`Nobel` za fiziku za procese u momentu Velikog praska i otkriće prve ekzoplanete

POLOVINA NAGRADE PRIPALA DŽEJMSU PIBLSU, A DRUGU DIJELE - MIŠEL MAJOR I DIDIJE KELO

Džejms Pibls, Mišel Major i Didije Kelo

  • Pibls je kanadsko-američki astrofizičar, a nagrađen je „za teorijska otkrića u fizičkoj kosmologiji. Posebno: za modelovanje prirodnih procesa koji su doveli do stvaranja jezgra hemijskih elemenata težih od vodonika
  • Major i Kelo su 1995-te otkrili ekzoplanetu koja je dobila ime 51 Pegasa b, a ona i njena zvijezda su od Zemlje udaljene 50 svjetlosnih godina

IZGLEDA da je svjetska nauka trajno usitnila, da u njoj više nema titana koji bi svojim otkrićima zasluživali da sami dobijaju najviša priznanja.

Nobelovu nagradu iz fizike ove godine su podelila trojica. Sa Zapada, naravno.

Kanadsko-američki astrofizičar Džejms Pibls je polovinu novčanog iznosa nagrade dobio za nova shvatanja strukture i istorije svemira, a drugu polovinu će podijeliti Mišel Major i Didije Keloza otkriće prve ekzoplanete. Dakle: van Sunčevog sistema koja orbitira oko svoje zvijezde na udaljenosti koja se smatra „mogućom zonom života“.

Švedska kraljevska akademija nauka dodatno je precizirala da je Pibls nagrađen „za teorijska otkrića u fizičkoj kosmologiji.

On se bavi istraživanjem tamne materije i „primarne (u momentu Velikog praska) nukleosinteze“ i formiranjem galaksija i jata galaksija. Posebno: modelovanjem prirodnih procesa koji su doveli do stvaranja jezgra hemijskih elemenata težih od vodonika.

Nobelov komitet tvrdi da su njegova dostignuća „pomogla da se otkriju novi fizički procesi“ i da već dvije decenije „leže u osnovi našeg poimanja istorije Vaseljene“.

Major i Kelo su 1995-te otkrili ekzoplanetu koja je dobila ime 51 Pegasa b, a onA i njena zvijezda su od Zemlje udaljene 50 svjetlosnih godina.

Komitet je o značaju njihovog otkrića saopštio: „Oni su zauvijek izmijenili našu predstavu o kosmosu“.

Za 24 godine posle njihovog otkrića – otkriveno je preko 4000 drugih ekzoplaneta.

http://fakti.org/otkrica/nobel-za-fiziku-za-procese-u-momentu-velikog-praska-i-za-otkrice-prve-ekzoplanete

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar