Свијет

ОЕБС: У БиХ не смије бити прегласавања народа, то би за њу било веома опасно

МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК МЕКО ПОСТАВИО НА МЈЕСТО И КОМШИЋА И ДЕКЛАРАЦИЈУ СДА

Мирослав Лајчак

  • Предсједавајући ОЕБС Мирослав ЛАЈЧАК: Прошло је вријеме када је одлуке, умјесто политичара у БиХ, доносила међународна заједница. Циљ није наставак неког међународног протектората, већ помоћи да БиХ постане потпуно самостална

АКО се жели сачувати БиХ мора бити задржан принцип да један народ не може бити прегласан и избачен из игре јер би то било веома опасно за ову земљу, упозорава предсједавајући ОЕБС-а Мирослав Лајчак.

Лајчак наглашава да је прошло вријеме када је одлуке, умјесто политичара у БиХ, доносила међународна заједница и истиче да циљ није наставак неког међународног протектората, већ помоћи да БиХ постане потпуно самостална.

Он је напоменуо да међународна заједница више треба да савјетује и буде медијатор, а мање одлучује.

Лајчак, који је и министар иностраних послова Словачке, рекао је за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, да је на овим подручјима постигнут успјех када су САД и ЕУ нашли заједнички језик и наступали координисано.

Он сматра да је добар сигнал именовање Метјуа Палмера за специјалног америчког представника за западни Балкан јер САД имају ауторитет у овом региону.

„С друге стране, ни амерички изасланик не може понудити ништа боље од европске перспективе, тако да именовање Палмера доживљавам као један импулс за ЕУ да се више активира“, нагласио је Лајчак.

Он је додао да у Европи није рјешено ни питање миграната, а 2015. године је донесена наивна и штетна одлука о отварању свих граница.

Према његовим ријечима, дошло се у ситуацију да угледни бизнисмен из Турске за визу мора приложити 20 докумената, док су, истовремено, свакодневно примане хиљаде људи, а да се није имало појма ко су они.

„Ми треба да нађемо европско рјешење и БиХ мора бити дио тог рјешења“, поручио је Лајчак.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар