Свијет

Орбан: Мађарска ће примијенити силу на својој граници са Србијом ако Турска пусти избјеглице

ЕРДОГАН ПОЧЕТКОМ НОВЕМБРА ТРЕБА ДА ПОСЈЕТИ БУДИМПЕШТУ
  • Указао да тренутно 90.000 људи покушава да се домогне ЕУ преко „балканске руте“ и додао да ће тај број убрзо повећати на 100.00
  • Мађарски премијер је истакао да би ЕУ, која критикује Анкару, требало да обезбиједи финансијску помоћ Турској да помогне у поновној изградњи сиријских градова и да мигранте и избјеглице тамо пошаљу

МАЂАРСКА ће морати да „примијени силу“ на својој јужној граници са Србијом да би заштитила границу Европске уније уколико Турска оствари пријетњу да ће отворити врата за избјеглице ка Европи, поручио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, пренијеле су агенције.

„У наредним недјељама биће одлучено шта ће Турска да ради са тим људима“, рекао је Орбан синоћ у интервјуу за приватну тв станицу „ХирТВ“, преноси Ројтерс.

Британска агенција подсјећа да је Турска раније запријетила да ће „отворити капије“ и дозволити избјеглицама које се налазе у земљи да крену пут Европе уколико ЕУ буде у негативном контексту означила турску операцију на сјевероистоку Сирије.

У Турској се налази 3,6 милиона избјеглица, напомиње британска агенција.

Орбан је напоменуо да ће, ако се Турска одлучи за такав корак, „ти људи у великом броју доћи на мађарску јужну границу“.

Мађарски премијер је истакао да би ЕУ, која критикује Анкару, требало да обезбиједи финансијску помоћ Турској да помогне у поновној изградњи сиријских градова и да мигранте и избјеглице тамо пошаљу.

У супротном, додао је Орбан, ти људи ће завршити у Европи, а Мађарска је у другачијој ситуацији у односу на друге европске земље које се „не додирују“ са „балканском мигрантском рутом“.

„Они су безбједни јер их ми штитимо“, нагласио је Орбан.

Орбан је рекао да тренутно 90.000 људи покушава да се домогне ЕУ преко „балканске руте“, додајући да ће се њихов број убрзо повећати на 100.00, преноси МТИ.

„Ако Турска пусти још додатне стотине хиљада миграната, мораћемо да употребимо силу да заштитимо мађарску границу и српско-мађарску границу“, рекао је Орбан.

Орбан је упозорио да би тренутна ситуација у Сирији могла ускоро да има посљедице и по Мађарску, чије су границе уједно и границе ЕУ.

О турској војној акцији на сјеверу Сирије, Орбан је рекао да би Мађарска на то питање требало да гледа имајући на уму мађарске националне интересе.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган би, иначе, почетком новембра требало да посјети Будимпешту.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар