Odabrano Svijet

Pakistan napao Indiju sa 16 vojnih aviona, odbila ga četiri Su-30MK, dva Mirage 2000 i dva MiG-21

SVI PRIŽELJKUJU DA IZMEĐU DVE ZEMLJE NE DOĐE DO VELIKOG RATA, POGOTOVO NE NUKLEARNOG
  • U oborenom MiG-21 nalazio se komandir indijskih aviona. On je navodno – nakon što su Pakistanci bili zaustavljeni i naterani da se vraćaju – počeo da progoni jedan pakistanski F-16. `Raspalio` je po tom avionu raketom vazduh-vazduh R-73 koja ga je pogodila, ali je i njegov avion bio pogođen raketom AMRAAM lansiranom sa jednog od JF-17. Indijac je bio primoran da se katapultira. Prizemljio se na pakistanskoj teritoriji i bio zarobljen

SVI se i u Indiji i Pakistanu, a i u svetu, nadaju da neće doći do velikog rata između tih velikih i vojno moćnih država. Pogotovo ne du upotrebe nuklearnog naoružanja.

Uprkos tome, pakistanska armija je tokom dana artiljerijom gađala ciljeve u indijskim prigraničnim opštinama Sanderbani, Mankot, Khari Karmar i Degvar.

Indijska artiljerija je odmah odgovorila. Razmena vatre trajala ceo sat.

Zbog novog konflikta sa Pakistanom, u metrou Nju Delhija proglašen je „crveni nivo opasnosti“. Ovo, pored ostalog, podrazumeva da će „svi prostori“ metroa biti proveravani svaka dva sata.

Danas se, inače, delimično otkrilo kako je izgledao jučerašnji vazdušni rat Indije i Pakistana.

Kako je objavio telekanal NDTV, Pakistan je u tu bitku uključio osam američkih lovaca F-16  i po četiri francuska lovca Mirage-3 i kinesko-pakistanska JF-17 Thunder.

Naspram njih su se našla četiri ruska Su-30MK, dva francuska Mirage 2000 i dva sovjetska MiG-21.

NDTV navodi da su malobrojniji indijski avioni onemogućili pakistanke avione da precizno gađaju `planirane ciljeve u Kašmiru`.

Nezvanično, Pakistan je napao sa 24 aviona, a Indija se branila sa osam. U samom okršaju je učestvovalo osam F-16, četiri Dassault Mirage-3 i četiri JF-17. Dakle: 16. Preostalih osam pakistanskih letelica bili su `lovci pratnje` koji se nisu uključivali u bitku.

Prodor pakistanske armade u vazdušni prostor Indije sprečila su pomenuta četiri Su-30, dva modernizovana Dassault Mirage 2000 i dva MiG-21.

U oborenom MiG-21 nalazio se komandir indijskih aviona. On je navodno – nakon što su Pakistanci bili zaustavljeni i naterani da se vraćaju – počeo da progoni jedan pakistanski F-16.

Iako je bio od kolega upozoren da bočno ima druge F-16. On se, međutim, nije zaustavio već je po progonjenom lovcu `raspalio` raketom vazduh-vazduh R-73 koja ga je pogodila, ali je i njegov avion bio pogođen raketom AMRAAM lansiranom sa jednog od JF-17.

Indijac je bio primoran da se katapultira.

Prizemljio se na pakistanskoj teritoriji i bio zarobljen.

Nejasno je zbog čega je komandir indisjke avio-grupe leteo u zastarelom MiG-21.

Vice-maršal indijske ratne avijacije R. Kapur pokazao je ostatke američkih raketa AMRAAM i ukazao da je i to dokaz da su u napadu na Indiju učestvovali i pakistanski F-16.

On je potvrdio da je pakistanski F-16 oborio indijski MiG-21, iako je većina vojnih eksperata dosad smatrala da je to faktički nemoguće jer je MiG-21 ation treće generacije.

Odnosi dve zemlje su se zaoštrili nakon što je islamski kamikaza sredinom februara aktivirao eksploziv kojim je bio opasan dok je prolazio pored kolone indijske vojne policije.

Ubio je i sebe i 45 pripadnika indijskih oružanih snaga.

http://fakti.org/oruzje/pakistan-napao-indiju-sa-16-vojnih-aviona-odbila-ga-cetiri-su-30-mk-dva-mirage-2000-i-dva-mig-21

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar