Свијет

Палмер: Београд и Приштина треба да сами нађу најбоље рјешење – поштено и трајно

ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕР СТЕЈТ ДЕПАРТМАНА УВЈЕРЕН ДА ЋЕ ТО СУЗБИТИ УТИЦАЈ РУСИЈЕ НА БАЛКАНУ
  • Замјеник помоћника државног секретара САД Метју ПАЛМЕР: „Када будемо знали какав је споразум, јасно ћемо рећи ако нас нешто забрињава како бисмо у сарадњи са двије стране отклонили сваку евентуалну резерву. Али, сматрамо да је важно да процес воде локални лидери и да то буде њихов процес“
  • Поводом бојазни да би договор о размјени територија могао дестабилизовати прије свих БиХ, Палмер је рекао да су САД чврст гарант јединства и стабилности БиХ: „Апсолутно, не постоји ништа што доводи у питање приврженост САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ“
  • „Ако Приштина и Београд буду у стању да постигну споразум пуној нормализацији односа, вјерујем да ће то смањити утицај Москве на Србију“ јер тај утицај је великим дијелом посљедица ослањања Србије на Русију у одбрани ставова о Косову на међународном плану“

ЗАМЈЕНИК помоћника америчког државног секретара Метју Палмер изјавио је да Београду и Приштини треба дати простора да сами испреговарају најбољи договор који могу, договор који ће бити поштен, трајан и за који ће лидери моћи да добију подршку својих грађана.

У интервјуу за портал Јуропиан Вестерн Балканс Палмер је рекао да то није бланко чек, подсјетивши да САД не учествују у процесу преговора већ охрабрују двије стране да постигну споразум.

„Када будемо знали какав је споразум, јасно ћемо рећи ако нас нешто забрињава како бисмо у сарадњи са двије стране отклонили сваку евентуалну резерву. Али, сматрамо да је важно да процес воде локални лидери и да то буде њихов процес“, рекао је Палмер у интервјуу који је вођен током овонедељног Стратешког форума на Бледу.

Поводом бојазни да би договор о размјени територија могао дестабилизовати прије свих БиХ, Палмер је рекао да су САД чврст гарант јединства и стабилности БиХ.

„Апсолутно, не постоји ништа што доводи у питање приврженост САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ“, додао је.

Говорећи о утицајима других земаља, посебно Русије, у региону, Палмер је рекао да САД и Русија имају веома различите амбиције на Балкану и да САД подржавају „интеграцију региона у ЕУ и евроатлантске структуре, владавину закона, европске норме и хармонију међу народима“ док се „визија стратешких циљева Русије на Западном Балкану заснива на неповјерењу, нереду и противљењу тим интеграцијама“.

„То је несрећно за регион“, рекао је и додао да су стратешки интереси Русије на Балкану суштински супротни ономе што Западни Балкан види као своје интересе, као и стратешким интересима САД.

Палмер је рекао да је „Русија 2016. покушала да сруши владу Црне Горе јер је ишла ка чланству у НАТО“ и додао да „очекује да ће Русија радити против споразума из Преспе у Македонији као и „против споразума Београда и Приштине“.

Палмер је рекао да је сарадња САД са Србијом важна и кључна јер је Србија највећа земља на Западном Балкану и да САД и Србија имају заједнички циљ а то је напредак Србије на путу ка ЕУ, али да је за његово постизање неопходно помирење и пуна нормализација односа са Косовом.

„Од кључног је значаја за Београд да оствари своје циљеве уз подршку САД, уз подршку ЕУ и уз вођство предсједника Вучића“, додао је он.

На питање о балансирању Београда између Русије и Запада, Палмер је рекао да Србија схвата да има обавезу да своју спољну политику постепено усклађује са политиком ЕУ и додао да вјерује да ће нормализација односа Београда и Приштине смањити руски утицај.

„Ако Приштина и Београд буду у стању да постигну споразум пуној нормализацији односа, вјерујем да ће то смањити утицај Москве на Србију“ јер, како је додао, тај утицај је великим дијелом посљедица „ослањања Србије на Русију у одбрани ставова о Косову на међународном плану“.

„То ће бити добро за Србију на путу ка ЕУ. То је циљ Србије, наш циљ и циљ Европе“, рекао је Палмер.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар