Odabrano Svijet

Pandemija ubrzava raspad poluglobalizovanog sveta na nekoliko konkurentskih regiona-blokova

AMERIKANCI I BRITANCI ĆE U SVOJ UKLJUČITI KANADU, AUSTRALIJU I N. ZELAND
  • Za razliku od hladnog rata, Sjedinjene Države i Kina neće moći da stvore blokove koji pokrivaju ceo svet jer će se pojaviti i drugi centri velikih regiona
  • Nemačka će morati da postane ili deo Velikog Pekinga ili da okupi oko sebe blok od ostataka EU. Ostale evropske zemlje imaće težak izbor između Kine i Sjedinjenih Država
  • Rusija je jednostavno osuđena da postane centar velikog postglobalnog bloka, jer je njena suverena budućnost teško spojiva sa ulogom zadnjeg dvorišta“ neke druge velike sile. Neki od zapadnih suseda Rusije mogu imati želju da se priključe ruskom regionu ako takva ponuda bude blagovremena i atraktivna

Autor: Dmitrij DROBNJICKI

NIJE tajna da rasprava o „poreklu koronavirusa“ i odgovornosti kineskih vlasti za pandemiju nikako nije medicinska diskusija. Deo je velikog inforata između Kine i Sjedinjenih Država, koji je opet – deo borbe za svetski poredak u postkoronavirusnom periodu.

Na kojoj god strani bila objektivna istina (koju ćemo, bojim se, saznati kroz 100 godina), važno je samo čiji će argumenti biti ubedljiviji u kombinaciji sa posledicama koje mogu nastupiti.

Ako verujte Vašingtonu – idite dalje sa SAD, ako prihvatite stanovište Pekinga – s njim se i dogovorite o svemu.

Na prvi pogled: inicijativa je u rukama SAD jer se Kina samo brani. Ali, nije tako.

Vašington je odlično obradio svoju javnost, a regrutovao je i Nemačku, Britaniju, Australiju i Novi Zeland. Nekoliko evropskih zemalja i dalje okleva, a Italija, Španija i Grčka radije ćute, shvatajući koliko su danas zavisni od snabdevanja lekovima i svakodnevnom robom iz Kine. Pored toga, mnoge glavne trgovačke luke u južnoj Evropi danas zapravo kontrolišu kineske kompanije.

Obaveštajna zajednica Nemačke zauzela je anti-kinesku poziciju, ostavljajući političkom rukovodstvu zemlje određeni prostor za manevar.

Velika Britanija je gotovo odmah stala na stranu SAD, što nije iznenađenje. Oštar antikineski stavimaju i Australija i Novi Zeland iako Peking preti da će prestati dau vozi njihovu govedinu.

Činjenica da su se Velika Britanija, Australija i Novi Zeland udružili sa Sjedinjenim Državama i da su spremni da se kače ne samo sa Kinom već i sa Evropom, teško da je posledica taktičkih razmatranja. Pre će biti da je velika strateška igra.

Vašington i London već su započeli pregovore o stvaranju zone slobodne trgovine. Uz učešće preko 300 stručnjaka iraspoređenih u 30 radnih grupa.

Australija i Novi Zeland već najavljuju da su spremni da se priključe toj zoni.

Unapred je jasno: biće to zona slobodne trgovine za one koji su unutra, sa protekcionizmom na njenim spoljnim granicama.

Kako će Peking na ovo odgovoriti?

U početku su američki liberalni mediji završavali i njemu posao, ali sada se u Vašingtonu više ne govore o dobroj Kini“ već samo o lošem Trampu“.

Neuspeh? Po mom mišljenju, ne.

Kinesko rukovodstvo je svesno da neće uspeti da na Zapadu sačuva imidž ratnika globalizacije i spasitelja sveta. Zato su se i prioriteti KPK već promenili.

Obraćajući se 205 partnerskih medija iz 98 zemalja, kineski list na engleskom People’s Daily 11. maja 2020.objavio je: „Izgradnja zajednice sa zajedničkom vizijom budućnosti čovečanstva, promovisanje globalne saradnje u borbi protiv pandemije i odgovorno ponašanje kako u očima ljudi, tako i pred istorijom – to su glavne vrednosti koje bi trebalo da usmeravaju globalne medije“.

Prevedeno na normalni ljudski jezik, ovo je predlog koji mnoge azijske, afričke i južnoevropske zemlje neće moći da odbiju. Odnosno, ovo je manifest o uspostavljanju velikog kineskog bloka.

Naravno, ništa nije unapred osigurano. Oba bloka se mogu suočiti sa ozbiljnim preprekma. Ali, opšta logika razvoja postkoronavirusnog sveta je jasna.

Globalizaciju će zameniti svet regiona sa po 30-400 miliona stanovnika i svojim industrijskim lancima.

Za razliku od hladnog rata, Sjedinjene Države i Kina neće moći da stvore blokove koji pokrivaju ceo svet jer će se pojaviti i druga težišta i centri velikih regiona.

Nemačka će morati da postane ili postane deo Velikog Pekinga, ili da okupi oko sebe blok od ostataka EU.

Ostale evropske zemlje imaće težak izbor između Kine i Sjedinjenih Država.

Neki od zapadnih suseda Rusije mogu imati želju da se priključe ruskom regionu ako takva ponuda bude blagovremena i atraktivna.

Jer, Rusija je jednostavno osuđena da postane centar velikog postglobalnog bloka, jer je njena suverena budućnost teško spojiva sa ulogom zadnjeg dvorišta“ neke druge velike sile.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pandemija-ubrzava-raspad-globalizovanog-sveta-na-nekoliko-konkurentskih-regiona-blokova

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar