Svijet

Parolin upozorio Hrvate: Neće biti kanonizacije Stepinca bez pristanka SPC

DRŽAVNI SEKRETAR VATIKANA IM OBJASNIO DA JE TO TVRDA POZICIJA PAPE FRANCSKA
  • Za Franju je jedan od prioriteta – približavanje katolika i pravoslavnih, a Alojzije Stepinac je iprepreka na tom putu
  • Zagrebački „Jutarnji list“ objavio i ove riječi anonimnog „sveštenika“:  Žalosno je što Vatikan ima više razumijevanja za SPC nego za stavove Hrvata. U Vatikanu nema razumijevanje za Hrvate, kakvo je postojalo tokom pontifikata Jovana Pavla II

KANONIZACIJA kardinala Alojzija Stepinca mora da bude trenutak zajedništva za cjelokupnu Crkvu, i katolike i pravoslavne, a kako na pravoslavnoj strani i dalje postoji otpor, do daljeg, Stepinac neće biti proglašen svetim, poručio je državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin.

Parolin, koji je „desna ruka“ pape Franjeovo je izjavio u intervjuu za katolički nedeljnik „Glas Koncila“ koji je dao tokom nedavne dvodnevne posjete Hrvatskoj.

Državni sekretar Svete Stolice je dodao da nema novih detalja „u odnosu na ono što je već rečeno u vezi sa kanonizacijom kardinala Stepinca, u smislu u kojem je to objašnjeno biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu“, prenio je zagrebački „Jutarnji list“, ocjenjujući da je ovo prvi put da iz Vatikana priznaju da su razgovori hrvatskih biskupa i srpskih episkopa o Stepincu propali.

„Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stavovi, i kada je riječ o pitanju koje razdvaja (SPC i Katoličku crkvu u Hrvatskoj). Smatram, takođe, da je takva metodologija najispravnija. Poznat je papin stav da je dijalog jedini instrument koji omogućava da se prevaziđu razlike“, rekao je, između ostalog, Parolin.

Jedna faza toga dijaloga je ostvarena i nije, kako je naveo, postigla neki poseban rezultat jer nije došlo do približavanja stavova.

„Ali, vjerujem da je to put kojim treba ići sa obnovljenom voljom. Na kraju susretâ izražena je želja da se dijalog nastavi, pa se nadamo da će se to ostvariti i donijeti plodove“, zaključio je kardinal Parolin.

Za crkvene krugove u Zagrebu ovi komentari najbližeg papinog saradnika nisu iznenađenje, navodi „Jutarnji list“, pozivajući se na izjavu sveštenika dobro upućenog u odnose hrvatske Crkve i Vatikana.

On, međutim, dodaje da je „žalosno što Vatikan ima više razumijevanja za SPC nego za njihove stavove“, kao i da u Vatikanu nema razumijevanja za Hrvate, kao što je bilo tokom pontifikata Jovana Pavla II.

Papa Franja je kao jedan od glavnih ciljeva označio približavanje katoličanstva i pravoslavlja, a Stepinac predstavlja smetnju na tom putu“, ocijenio je sagovornik hrvatskog lista.

Prema njegovim riječima, niko od hrvatskih biskupa nije srećan zbog papine politike, ali niko od njih ne smije javno o tome da govori.

„Preostaje da se nadamo da će neki budući papa da proglasi Stepinca svetim, jer od Franje to ne treba očekivati, što je definitivno potvrdio kardinal Parolin“, zaključio je sagovornik lista.

(izvor: glas-koncila.hr)

2 Komentara

Klikni ovde da postaviš komentar