Odabrano Svijet

Pentagon: Smanjile su se naše operativne prednosti nad Rusijom u kosmosu

TRAMPOV KANDIDAT ZA KOMANDANTA KOSMIČKIH SNAGA DŽON REJMOND ZABRINUO SENAT SAD
  • General Džon REJMOND nije javno rekao koliko se realno američka „operativna nadmoć“ smanjila, ali je ukazao da Rusija – posle SAD i Kine – ima najveću na svetu orbitalnu grupu satelita

ORUŽANE snage Rusije brzo razvijaju svoj potencijal u kosmosu, tako brzo da se operativne prednosti SAD toj sferi smanjuju – izjavio je američki general on Rejmond.

On, međutim, nije tek jedan od američkih generala. Rejmonda je Donald Tramp predložio za komandanta Kosmičkih snaga Sjedinjenih Država. U Senatu SAD  u kojem se raspravlja o njegovoj kandidaturi.

Utoliko je značajnije što je Rejmond u nastavku rekao:

„Rusija demonstrira suštinska dostignuća, pa se naša oprativna nadmoć zaista smanjuje“.

Rejmond nije javno rekao koliko se realno američka „operativna nadmoć“ smanjila, ali je ukazao da Rusija – posle SAD i Kine – ima najveću na svetu orbitalnu grupu satelita.

Trampov izabranik je u ovom kontekstu ustvrdio da od Rusije „kosmičkim snagama i sredstvima SAD dolazi široki spektar pretnji“.

Naveo je – ne nudeći nikakve dokaze za to – da Rusija u kosmosu već ima borbene lasere, da je u stanju da blokira signal tuđih satelita i da uništava američke `kosmičke objekte`.

Naglasio je: „Kinetičkim dejstvom na njih sa Zemlje. Rusija raspolaže protivkosmičkim odbrambenim potencijalom punog spektra“.

Prezizirao je: „Rusija radi na tom svom spektru da bi neutralisala snage i sredstva SAD. moskva pokušava da kompenzije prednosti SAD u oblasti klasičnog naoružanja“.

General Rejmond je senatorima predočio: „Rusija je uputila direktan izazov u kosmosu Sjedinjenim Državama i našim saveznicima. Dobro je što postoje oblasti gde su naši i ruski interesi podudarni. Imam u vidu mirno osvajanje kosmosa i naučna istraživanja“.

U ruskoj vojnoj akademiji koja školuje oficire i inženjere već je „uzeto u obzir“ skoro formiranje kosmičkih snaga SAD.

http://fakti.org/us-standard/pentagon-smanjile-su-se-na%C5%A1e-operativne-prednosti-nad-Rusijomu-u-kosmosu

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar