Свијет

Подршка „Сјеверној Македонији“ обезбијеђена поткупом седам посланика ВМРО-ДПМНЕ

НЕКИ ЗАСТРАШИВАНИ И КОРУМПИРАНИ У КАБИНЕТУ ЏАФЕРИЈА У ПРИСУСТВУ ЗАЕВА И АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА
  • Republika.mk објавила фотографије посланика који `претрчали` на другу страну, уз кратак коментар: „Сјеверна – зато што је њихово достојанство – имало цијену“
  • Извршни комитер ВМРО-ДПМНЕ једногласно ноћас – на приједлог свог предсједника партије Христијана Мицкоског – искључио из партије свих седам посланика који гласали за „Републику Сјеверну Македонију“. Мицкоски је искљученим посланицима поручио: „Живите са својом срамотом“
  • Грчки министар одбране Панос Каменос је поводом догађања у македонском парламенту уочи гласања о уставним промјенама написао: „Стид ме је што је вриједност у Европи постало – ако не гласаш идеш у затвор, ако гласаш – добијеш два милиона евра“

АМЕРИЧКА власт у Скопљу и амерички агенти успјели су да пријетњама, уцјенама и новцем обезбиједе минималну већину за промјену имена државе у Република Сјеверна Македонија. Тачније: уставним промјенама које ће до њега довести иако су двије трећине Македонаца – бојкотом референдума – показале да га не желе.

Собрање Македоније изгласало одлуку о уставним промјенама са минималним бројем гласова „за“ (80) у два гласања. И захваљујући томе што је седам посланика ВМРО-ДПМНЕ издало позицију своје партије.

Истраге – под којим условима и због чега – вјероватно неће ни  бити.

У Собрању се први пут гласало коришћењем електронског система, али се на инсистирање шефа посланичке групе опозиционог ВМРО Драгана Дајева поново гласало појединачним изјашњавањем посланика.

Током првог гласања, посланици ВМРО ДПМНЕ устали су са својих мјеста и стали поред зида сале да би се видјело ко гласа, а појединачно гласање захтјевали су јер су сумњали у електронски систем гласања.

У првом и другом гласању ‘за’ је било 80 посланика владајуће коалиције СДСМ и ДУИ, уз гласове осам посланика коалиције ВМРО ДПМНЕ и албанских опозиционих партија.

У другом гласању 39 посланика коалиције ВМРО ДПМНЕ гласало против.

Сједници на којој се о приједлогу Владе Македоније да се приступи уставним измјенама у складу са Договором с Грчком присуствовали су амерички премијер Зоран Заев и министар унутрашњих послова Никола Димитров који је потписао Договор са Грчком.

Македонски инфо-портал Republika.mk објавио је да су подршку новом имену земље – „Република Северна Македонија“ – обезбиједили посланици ВМРО-ДПМНЕ Владанка Авировић, Емилија Александрова, Љубен Арнаудов, Сашо Василевски, Нола Исмајловска, Елизабета Канческа Милеска, Крсто Мукоски и Шиптар Зећир Рамчиловић.

И да је „Република Сјеверна Македонија“ постала могућа зато што је њихово достојанство – имало цијену.

Ухваћена СМС-преписка између посланика владајуће већине открива да су опозициони посланици `куповани` и у кабинету предсједника Собрања Талата Џаферија, у присуству Заева, предсједника шиптарске партије ДУИ Али Ахметија и америчког амбасадора Џеса Бејлија.

Извршни комитер ВМРО-ДПМНЕ једногласно је ноћас – на приједлог свог предсједника Христијана Мицкоског – искључио из партије свих седам посланика који гласали за „Републику Сјеверну Македонију“.

Мицкоски је искљученим посланицима поручио: „Живите са својом срамотом“.

Грчки министар одбране Панос Каменос је поводом догађања у македонском парламенту уочи гласања о уставним промјенама написао је:

„Стид ме је што је вриједност у Европи постало: ако не гласаш идеш у затвор, ако гласаш – добијеш два милиона евра“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар