Одабрано Свијет

Politico: Трамп кинески мега-пројекат „Један појас – један пут“ назвао увредљивим за САД и Запад

ОПТУЖИО ПЕКИНГ ДА СУ БЕЗМАЛО СВИ КИНЕЗИ КОЈИ ДОЛАЗЕ У САД НА СТУДИЈЕ - ШПИЈУНИ
  • Објавио да ће један од приоритета његове политике бити „лишавање суперсиле-супарнице неправедних предности у међусобној тргиовини“

ЕЛЕКТРОНСКА верзија листа Politico објавила је да је Доналд Трамп оштро критиковао Кину за вријеме вечере са крупним америчким бизнисменима и руководством Бијеле куће.

Исти лист тврди да је предсједник САД кинески пројекат „Један појас – један пут“ назвао „увредљивим“.

Politico није навео – за кога, али се може претпоставити да је Трамп имао у виду Сједињене Државе и њихове водеће савезнике.

На кога год да је мислио, лист тврди – позвавши се на једног од учесника те вечере – да је Трамп нагласио да ће један од приоритета његове политике бити „лишавање суперсиле-супарнице неправедних предности у међусобној трговини“.

Politico  наводи и да је амерички лидер – алудирајући на Кину – изговорио и да су безмало сви студенти који „из једне земље“ стижу у САД  – шпијуни.

Трамп је ову вечеру приредио у свом голф-клубу у Бедминстеру, у Њу Џерсију, а присутно је било 15 људи.

Кинески лидер Си Ђинпинг је  ујесен 2013-те први пут говорио о пројекту „Економски појас Пута свиле“ и „Поморском Путу свиле 21. вијека“. А оба су сегменти мега-пројекта „Један појас – један пут“ који укључује градњу транспортних, енергетских и трговинских коридора од јужне Азије преко Централне Азије до Европе.

Досад је преко 80 земаља и међународних организација са Кином потписало споразуме о сарадњи на том пројекту.

Трамп је, иначе, поздравио резултате избора у САД: ванредне изборе за упражњено мјесто посланика у Представничком дому Конгреса САД из округа у Охају, као и страначка гласања у неколико држава уочи новембарских избора.

Трамп је на Твитеру навео „5 од 5“, што би требало да значи да је свих пет кандидата које је подржао добило изборе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар