Одабрано Свијет

Половина младих Американаца не подржава глобалне империјалне аспирације САД

ПРИВИДНА ПРОТИВРЕЧНОСТ: ЧАК 72 ОДСТО `МИЛЕНИЈУМОВАЦА` ПОДРЖАВА ОПСТАНАК NATO
  • Најзначајније откриће посљедњих сондажа: међу миленијумовцима је знатно мање него у претходним америчким генерацијама оних који вјерују у изабраност своје нације. Чак само 45 одсто њих признаје да је за њих важан „амерички идентитет“

НАЈНОВИЈЕ америчке социолошке сондаже  показале су да нове генерацџије у САД немају освајачке и империјалне аспирације и апетите својих родитеља и дједова и бака.

Сондажу су обавили стручњаци Чикашког савјета за глобална питања Универзитета „Џорџ Мејсон“, Института „Катон“ и Института „Чарлс Кох“. А обухватила је четири генерације Американаца: „ћутљиву“ (рођени у периоду 1928–1945.), бејби-бумере (1946–1964), покољење Х (1965–1980.) и миленијумовце  (1981–1996.).

Међу посљедњима – миленијумовцима – осјетно је више оних који сматрају да Сједињене Државе уопште не треба да активно учествују у свјетској политици. Односно: да не треба да се мјешају у све и свашта широм планете.

Сасвим прецизно, и међу њима су у већини (51 одсто) они који су увјерени да се треба мјешати и у свјетске и у послове појединих земаља, али их је много мање него, на пример, „ћутљивима ( гдје је `интервенциониста` чак 83 одсто.

Безмало половину младих Американаца који нису за то да Вашингтон цијелом свијету намеће своју вољу и интересе –  у самим САД сматрају „прилично револуционалном промјеном“.

Професор државне политике и политикологије са Универзитета „Дјук“ – Брјус Џентлсон – тим поводом је телеканалу CBS рекао:

„Младу генерацију мање интересује спољна политика, а оно што се догодило 11. септембра 2001-ве требало би да је од њих правило јастребове. Њени припадници су могли да посматрају ратове у Авганистану и Ираку. Најдуже ратове у историји САД. Ваљда су зато према војној сили прилично скептични, а не сматрају да САД треба да управљају цијелим свијетом“.

Џентлсон, у овом контексту, упозорава да је погрешно сматрати изолационистима све који су против америчке глобалне доминације.

Указује и на још један привидни парадокс: међу миленијумовцима је и сразмјерно више оних који глобализацију сматрају прије добрим него лошим феноменом.

Сондажа је, иначе, показала да 72 одсто „миленијумоваца“ подржава постојање NATO. Код „бумера“ је таквих 75 одсто.

Најзначајније откриће је вјероватно ипак то што је сондажа показала да је међу миленијумовцима мање него у претходним америчким генерацијама оних који вјерују у изабраност своје нације. Чак само 45 одсто њих признаје да је за њих важан „амерички идентитет.

Сада спољнополитички и укупан државни курс САД одређује Доналд Трамп који се родио прве године генерације „бејби бумера“ која је била ударна снага моћних протеста против рата у Вијетнаму.

И државни секретар САД, Мајк Помпео, као и други кључни Трампови сарадници, припада тој генерацији.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар