Одабрано Свијет

Помпео: Aко жели нормалне односе са САД – некa Русија измени спољноиполитички курс

УЧЕСНИЦИМА ФОРУМА У ДАВОСУ: ВАШИНГТОН И МОСКВА НИСУ ОСУЂЕНИ ДА БУДУ ПРОТИВНИЦИ
  • Путем телемоста учесницима Светског економског форума рекао: „Очекујемо да Русија почне да мења своје понашање. Имам у виду њено држање поводом Украјине и оно што је одрадила да би утицала на изборе у САД, као и на изборе по целом свету. Ако (Руси) у овом смислу измене курс – наше две земље се могу развијати и цветати раме уз раме. Међутим, да би то постало могуће, неопходно је да промене свој поглед на ствари и држање у свету“
  • ФАКТИ: Мајк Помпео тражи од Владимира Путина (мада му име није помињао) да промени поглед на ствари и спољнополитички курс. Дакле: оно што од Путина никада неће добити. Знају то добро и они који су у Вашингтону знатно испод Помпеа. Зато је његов индирректни наступ у Давосу потврда да врх САД жели ограничено самосталну и слабу Русију у улози америчког млађег партнера. Онакву каква је била непосредно након распада СССР. Фактички, Помпео је објавио да Русија за САД остаје противник…

СЈЕДИЊЕНЕ Државе и Русија нису осуђене су да буду противници и да се међусобно супротстављају као што је то било у време Хладног рата – рекао је учесницима Светског економског форума у Давосу Мајк Помпео.

Државни секретар САД им се обратио помоћу телемоста и у варијацији поновио:

„Нисмо осуђени да будемо антагонисти. Ствари уопште не стоје тако да се морамо конфронтирати као у Хладном рату. У стању смо да постигнемо више. Наше две земље имају највеће нуклеарне арсенале у свету. Русија је на том плану грозна сила и ми то схватамо. Нама су потребни гарантовани преговори да бисмо могли да спречавамо ширење нуклеарног оружја и рпарирамо ризицима који су са тиме повезани“.

Помпео је оценио да је кључ руско-америчких односа у рукама Москве, а не Вашингтона. Притом је нагласио: Русија треба да измени спољноиполитички курс ако жели да нормализује односе са Вашингтоном:

„Неће то бити лака ствар. Очекујемо да Русија почне да мења своје понашање. Имам у виду њено држање поводом Украјине и оно што је одрадила да би утицала на изборе у САД, као и на изборе по целом свету. Надамо се да ће се Русија вратити  исправном курсу, да ће се определити за курс који ће је извести на пут владавине закона, поретку и слободи“.

Да би био још јаснији, шеф америчке дипломатије је закључно рекао:

„Ако у овом смислу измене курс – наше две земље се могу развијати и цветати раме уз раме. Међутим, да би то постало могуће, неопходно је да Руси промене свој поглед на ствари и држање у свету“.

http://fakti.org/alter-america/pompeo-ako-zeli-normalne-odnose-sa-sad-neka-rusija-izmeni-spoljnopoliticki-kurs

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар