Свијет

Помпео Макрону: НАТО је најважније партнерство у досадашњој историји

ФРАНЦУСКИ ЛИДЕР УПОЗОРИО И ДА ЗАПАД НЕ СМИЈЕ ОД РУСИЈЕ ПРАВИТИ ВЈЕЧИТОГ НЕПРИЈАТЕЉА
  • Њемачка канцеларка Ангела Меркел и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавили су да не дијеле Макронову тврдњу о „смрти мозга“ западне војне алијансе
  • Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: „Макрон је изговорио златне ријечи које су тачне и изражавају саму суштину“

ЗВАНИЧНИ Вашингтон је – како се и могло очекивати – муњевито одреаговао на тврдњу Емануела Макрона да НАТО „преживљава смрт мозга“.

Поводом оцјене француског предсједника да је западна војна алијанса потпуно изгубила своју унутрашњу стратешку кооринацију и да је то „смрт мозга“, Мајк Помпео је рекао да је НАТО „најважније партнерство у досадашњој историји“. И да је то и данас.

Државни секретар САД додатно је – приликом заједничког обраћања новинарима са шефом њемачке дипломатије Хајко Масом, нагласио:

„Сматрам да је НАТО и надаље важан, екстремно значајан. Можда је најзначајније стратешко партнерство у цијелој досадашњој историји“.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавили су да не дијеле Макронову тврдњу о „смрти мозга“ западне војне алијансе.

Ни у Русији нису, наравно, остали равнодушни према Макроновој дијагнози „смрт мозга“, а поготово нису превидјели указивање француског лидера да је несхватљиво да се Русија на Западу и након распуштања Варшавског уговора сматра „вјечним непријатељем“.

Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова изјавила је:

„Макрон је изговорио златне ријечи које су тачне и изражавају саму суштину. Али, како Европа може контролисати своју судбину? У 20. вијеку су била два свјетска рата, а у 19-ом – извоз идеологије преко безбројних локалних ратова. Процеси иницирани тачкама Вудро Вилсона развили су се у економску, а затим и политичку интеграцију Европе и зауставили су бесконачне европске раздоре, али су довели и до данашње кризе идентитета и развоја“.

Предсједник спољнополитичког комитета Државне Думе Леонид Слуцки оцијенио је да ће „слијепа солидарност са САД сву Европу на крају увести у кому“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар