Svijet

Pompeo Makronu: NATO je najvažnije partnerstvo u dosadašnjoj istoriji

FRANCUSKI LIDER UPOZORIO I DA ZAPAD NE SMIJE OD RUSIJE PRAVITI VJEČITOG NEPRIJATELJA
  • Njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavili su da ne dijele Makronovu tvrdnju o „smrti mozga“ zapadne vojne alijanse
  • Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija ZAHAROVA: „Makron je izgovorio zlatne riječi koje su tačne i izražavaju samu suštinu“

ZVANIČNI Vašington je – kako se i moglo očekivati – munjevito odreagovao na tvrdnju Emanuela Makrona da NATO „preživljava smrt mozga“.

Povodom ocjene francuskog predsjednika da je zapadna vojna alijansa potpuno izgubila svoju unutrašnju stratešku koorinaciju i da je to „smrt mozga“, Majk Pompeo je rekao da je NATO „najvažnije partnerstvo u dosadašnjoj istoriji“. I da je to i danas.

Državni sekretar SAD dodatno je – prilikom zajedničkog obraćanja novinarima sa šefom njemačke diplomatije Hajko Masom, naglasio:

„Smatram da je NATO i nadalje važan, ekstremno značajan. Možda je najznačajnije strateško partnerstvo u cijeloj dosadašnjoj istoriji“.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavili su da ne dijele Makronovu tvrdnju o „smrti mozga“ zapadne vojne alijanse.

Ni u Rusiji nisu, naravno, ostali ravnodušni prema Makronovoj dijagnozi „smrt mozga“, a pogotovo nisu previdjeli ukazivanje francuskog lidera da je neshvatljivo da se Rusija na Zapadu i nakon raspuštanja Varšavskog ugovora smatra „vječnim neprijateljem“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova izjavila je:

„Makron je izgovorio zlatne riječi koje su tačne i izražavaju samu suštinu. Ali, kako Evropa može kontrolisati svoju sudbinu? U 20. vijeku su bila dva svjetska rata, a u 19-om – izvoz ideologije preko bezbrojnih lokalnih ratova. Procesi inicirani tačkama Vudro Vilsona razvili su se u ekonomsku, a zatim i političku integraciju Evrope i zaustavili su beskonačne evropske razdore, ali su doveli i do današnje krize identiteta i razvoja“.

Predsjednik spoljnopolitičkog komiteta Državne Dume Leonid Slucki ocijenio je da će „slijepa solidarnost sa SAD svu Evropu na kraju uvesti u komu“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar