Одабрано Свијет

Помпео: Русија на све начине слаби заштићеност Сједињених Држава

НИЈЕ МУ НИ НА КРАЈ ПАМЕТИ ДА ПРИЗНА ДА САД НА СВЕ НАЧИНЕ СЛАБЕ РУСИЈУ И ЊЕНУ ЗАШТИЋЕНОСТ

ДРЖАВНИ секретар САД Мајкл Помпео изјавио је да Русија на све начине слаби заштићеност Сједињених Држава.

Са том оцјеном је иступио у интервјуу познатом америчком тв-водитељу Шону Хенитију чији транскрипт је дистрибуирао Стејт департман.

Помпео је био замољен да окарактерише односе између Вашингтона с и руског руководства, а он је рекао:

„Тај однос је био озбиљан проблем, али је предсједник Трамп ставио до знања да жели да наши односи са Русијом буду добри. Нама је потребно да они – измијенивши држање –учине неколико ствари“.

У наставку је изговорио: „Они (Руси) нам праве проблеме и стварају тешкоће и слабе заштићеност Америке. Нама је потребно да се Русија врати поштовању обавеза из споразума о ракетама и других споразума које је потписала“.

Помпео није објаснио какве друге споразуме има у виду.

Додао је да САД треба да имају дијалог са Русијом, нагласивши да се тог принципа држао и док је био директор ЦИА:

„Ако успијемо да помоћу дијалога измијенимо њихово држање тако да оно не доводи у ризик Американце – то би било изванредно добро. Ја зато и препоручујем предсједнику Трампу и његовим помоћницима да управо тако и дјелују“.

Као што се види, шефу америчке дипломатије није ни на крај памети да призна да САД – и ширењем НАТО, санкцијама и противракетним штитом у Румунији (ускоро и у Пољској) – покушавају да ослабе Русију и њену одбрану.

Трамп је 20. октобра – тврдећи да се за то одлучио јер га Русија крши – објавио да ће Сједињене Државе иступити из Споразума о ракетама средњег и малог домета који забрањује посједовање и производњу ракета копненог базирања домета од 500 до 5.500 километара.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар