Odabrano Svijet

Pompeo: Rusija na sve načine slabi zaštićenost Sjedinjenih Država

NIJE MU NI NA KRAJ PAMETI DA PRIZNA DA SAD NA SVE NAČINE SLABE RUSIJU I NJENU ZAŠTIĆENOST

DRŽAVNI sekretar SAD Majkl Pompeo izjavio je da Rusija na sve načine slabi zaštićenost Sjedinjenih Država.

Sa tom ocjenom je istupio u intervjuu poznatom američkom tv-voditelju Šonu Henitiju čiji transkript je distribuirao Stejt departman.

Pompeo je bio zamoljen da okarakteriše odnose između Vašingtona s i ruskog rukovodstva, a on je rekao:

„Taj odnos je bio ozbiljan problem, ali je predsjednik Tramp stavio do znanja da želi da naši odnosi sa Rusijom budu dobri. Nama je potrebno da oni – izmijenivši držanje –učine nekoliko stvari“.

U nastavku je izgovorio: „Oni (Rusi) nam prave probleme i stvaraju teškoće i slabe zaštićenost Amerike. Nama je potrebno da se Rusija vrati poštovanju obaveza iz sporazuma o raketama i drugih sporazuma koje je potpisala“.

Pompeo nije objasnio kakve druge sporazume ima u vidu.

Dodao je da SAD treba da imaju dijalog sa Rusijom, naglasivši da se tog principa držao i dok je bio direktor CIA:

„Ako uspijemo da pomoću dijaloga izmijenimo njihovo držanje tako da ono ne dovodi u rizik Amerikance – to bi bilo izvanredno dobro. Ja zato i preporučujem predsjedniku Trampu i njegovim pomoćnicima da upravo tako i djeluju“.

Kao što se vidi, šefu američke diplomatije nije ni na kraj pameti da prizna da SAD – i širenjem NATO, sankcijama i protivraketnim štitom u Rumuniji (uskoro i u Poljskoj) – pokušavaju da oslabe Rusiju i njenu odbranu.

Tramp je 20. oktobra – tvrdeći da se za to odlučio jer ga Rusija krši – objavio da će Sjedinjene Države istupiti iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa koji zabranjuje posjedovanje i proizvodnju raketa kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar