Odabrano Svijet

Pompeo udario na Kinu povodom Tjananmena i naleteo na „kineski zid“

VLAST U PEKINGU UVERENA DA DANAŠNJE KINE NE BI BILO DA NIJE UGUŠEN STUDENTSKI BUNT
  • Majk POMPEO: SAD su se nadale da će se u Kini, sa njenim ulaskom u međunarodni sistem, pojaviti otvorenije i tolerantnije društvo. Ali, nisu se ostvarile nade u kinesku demokratiju
  • Kina mu sa nivoa svoje ambasade u Vašingtonu odgovorila: „Ko god da pokušava da zastrašuje narod Kine, ili da mu drži moralne lekcije – neće imati uspeha. Bez značaja je u čije se ime to čini!“
  • O čemu ovo govori? O tome da je Amerika i dalje ona stara, a da je Kina postala druga i drugačija. I o tome da trpljenje Pekinga nije beskrajno, a da će Amerika sve češće naletati `na zid` i sve češće ispadati smešnom

Piše: Dmitrij KISELJOV

VARNIČI između Amerike i Kine.

Uvek prvi počinju Sjedinjene Države. Čak se stiče utisak da Vašington koristi svaki mogući povod da udari čvrgu Pekingu.

To je uradio i povodom 30-godišnjice tragičnih događaja na pekinškom trgu Tjenanmen.

Tada su  kineske vlasti surovo ugušile studentski  bunt. Kina je na tu stvar stavila tačku i uverena je da bi u zemlji – da ta pobuna nije bila ugušena u povoju – nastupio haos koji bi onemogućio Kinu da ostvari rezultate koje je otada ostvarila.

A Americi je, izgleda, krivo što stvari stoje upravo tako. U svakom slučaju, državni sekretar SAD Majk Pompeo je istupio sa specijalnom izjavom povodom te godišnjice. Grubo i nediplomatski.

„Događaji od pre trideset godina vređaju, kao i dosad, naše sećanje, kao i savest svih ljudi koji vole slobodu. SAD su se nadale da će se u Kini, sa njenim ulaskom u međunarodni sistem, pojaviti otvorenije i tolerantnije društvo. Ali, nisu se ostvarile nade u kinesku demokratiju. Kineska jednopartijska država i dalje je netrpeljiva prema drugačijem mišljenju i krši ljudska prava uvek kada je to u službi njenih interesa“.

Pozivamo Kinu – izgovorio je Pompeo bez imalo ustezanja – da iz zatvora oslobodi sve koji su se u njima našli zato što su hteli da iskoriste svoja svoja prava i slobode.

Pompeo je državni sekretar u zemlji koja je radi svojih interesa gazila sva prava i slobode svakog naroda u svetu i bila spremna da prolije tuđu krv ako je protivnik slab, a da uvodi sankcije ako bi primena svojne sile (za Amerikance) bila strašna.

Kina je odgovorila bez presedana oštoro, jezikom kojim se peking dosad nije služio, mada sa najnižeg diplomatskog nivoa.

Anonimni zvaničnik kineske ambasade u SAD obratio se direktno Pompeu, rečima:

„Suočili smo se sa predubeđenjima i ohološću. Sa izjavom  koja se kao izgovorom služi zaštitom ljudskih prava, a u suštini je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine, ispad protiv njenog sistema i ocrnjivanje njene unutrašnje i spoljne politike. To je uvreda za ceo kineski narod i ozbiljna povreda međunarodnog prava i osnovnih normi odnosa u svetu“.

Isti kineski predstavnik je izrazio jako nezadovoljstvo i čvrsto neslaganje povodom samog dokumenta, na nastavio:

„Ko god da pokušava da zastrašuje narod Kine, ili da mu drži moralne lekcije – neće imati uspeha. Bez značaja je u čije se ime to čini!“

O čemu ovo govori?

O tome da je Amerika i dalje ona stara, a da je Kina postala druga i drugačija.

I o tome da trpljenje Pekinga nije beskrajno, a da će Amerika sve češće naletati `na zid` i sve češće ispadati smešnom.

Ovo je svedočanstvo i da nisu uspešni pregovori između Amerike i Kine o novom trgovinskom  sporazumu. U suprotnom, zašto bi se Amerika ponašala ovako grubo?

Svedoči ispad Pompea i o tome da Kina u pregovorima o novom trgovinskom sporu ima čvrste pozicije. Da nije tako – zbog čehga bi Peking odgovarao ovako oštro?

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pompeo-udario-na-kinu-povodom-tjananmena-i-naleteo-na-kineski-zid

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar