Одабрано Свијет

Порошенко наредио падобранским јединицама да контролишу обале Црног и Азовског мора

УКРАЈИНСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО ЗАКОН КОЈИ КАНОНСКУ УПЦ ОБАВЕЗУЈЕ ДА ПРОМИЈЕНИ ИМЕ
  • Поглавар канонске УПЦ – митрополит Онуфрије – јавно је позвао шефа државе, Петра Порошенка, да стави вето на тај закон. Подсјетио га да је и по Уставу Украјине држава одвојена од цркве, као и црква од државе, па да самим тим држава не може одређивати како ће се нека црква звати

АМЕРИЧКЕ марионете у Кијеву немају намјеру да се заустављају.

Врховна рада – украјински парламент – усвојила је закон који канонску Украјинску православну цркву може лишити њеног садашњег имена.

Тај закон обавезује религиозне организације чији се  руководећи центар налази у Русији да указују на ту повезаност.

Предтходно је предсједник Раде, Андреј Парубиј, изјавио да канонска УПЦ мора убудуће да се зове Руска православна церква (у Украјини).

За закон је гласало 240 посланика, а минимално потребни број је 226.

Због овог закона је у украјинском парламенту дошло до туче посланика након што је један од њих (Нестор Шуфрич) рекао да се у неке од његових колега, ватрених поборника новог закона, „уселио ђаво“.

Овај закон је уперен искључиво против УПЦ. Јер, да није обавезивао би и обједињену структуру њихових расколника – који ће бити потчињени Цариградској патријаршији – да на то указује и у свом називу, а западноукрајинске унијате да промијене име, па да у ново унесу назнаку да им је центар у Ватикану.

Поглавар канонске УПЦ – митрополит Онуфрије – јавно је позвао шефа државе, Петра Порошенка, да стави вето на тај закон. Подсјетио га је и по Уставу Украјине држава одвојена од цркве, као и црква од државе, па да самим тим држава не може одређивати како ће се нека црква звати.

У Украјини због овога може наредних недеља и мјесеци доћи и до проливања крви.

Потенцијално већа и ближа опасност повезана је са Порошенковом одлуком да авионима пребаци падобранце на обалу Црног и Азовског мора.

Уз обале Азова распоредио је припаднике своје елитне 95-те бригаде.

Са задовољством је објавио да су јединице украјинске армије посљедњих мјесеци знатно повећале бојеву готовост.

Порошенко је крајем новембра у десет одласти земље увео ванредно економско и социјално стање на 30 дана.

Многи процјењују да му је сада потребна нова провокација да би варедно стање могао да продужи бар на још 30 дана и да тако одложи предсједничке изборе на којима нема праву шансу за побједу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар