Свијет

Порошенко објавио да је за њега „нова црква“ елемент националне безбедности

ПОГЛАВАР УЈЕДИЊЕНИХ РАСКОЛНИКА ИМА КУЋУ ОД 206 М2 И СОЛИДАН ЈЕ ЗЕМЉОПОСЈЕДНИК
  • Све што су Порошенко и Вартоломеј успјели да изведу – спојивши двије псеудоцркве у једну – за Руску православну цркву и Украјинску православну цркву, која унутар ње има широку аутононију, нема никакав значај. Оне су већ објавиле да је и нова `црква` за њих расколничка структура

УКРАЈИНСКИ предсједник Петар Порошенко изјавио је да „питање аутокефалије“, коју је Цариградска патријаршија обећала уједињеним расколницима његове земље, „није само црквено питање него и ствар националне безбедности“.

Додао је да је одувијек био „увјерен да независна земља треба да има независну цркву“. А притом му нимало не смета што десетине и десетине католичких земаља имају центар у Ватикану.

Што је још индикативније, не смета му ни што ће „Аутокефална православна црква Украјине“ – створена уједињавањем двије расколничке `цркве` – бити потпуно потчињена Цариградској патријаршији. Јер, за њега је – као и за Вашингтон – важно само да не буде ни у каквој вези са Московском патријаршијом.

Порошенко је обећао да ће заштитити „све свјештенике и вјернике Украјинске православне цркве који добровољно пређу у Украјинску цркву“.

Све што су Порошенко и Вартоломеј успјели да изведу – спојивши двије псеудоцркве у једну – за Руску православну цркву и Украјинску православну цркву, која унутар ње има широку аутононију, нема никакав значај. Оне су већ објавиле да је и нова `црква` за њих расколничка структура.

И Естонска православна црква је објавила да не признаје „Порошенкову цркву“.

У Москви једино страхују да ће се притисак на канонску Украјинску православну цркву даље појачавати јер Порошенко, очито, УПЦ сматра пријетњом „националној безбједности“. И  да ће се у њен прогон укључити и Цариградска патријаршија.

У међувремену се, иначе, открило да поглавар Порошенкове и Вартоломејеве цркве- митрополит Епифаније – има поред Кијева кућу од 206 метара квадратних.

Иза невисоке ограде Епифаније има још двије грађевине. Плус 1,7 хектара земље.

Има и наслијеђену земљу у селу Стара Жадова (у Черновицкој области), а још један посјед (1,4 хектара) купио је у марту ове године.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар