Свијет

Порошенко са Цариградским патријархом Вартоломејом потписао споразум о конкордату

МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА: ТО НИШТА НЕ МИЈЕЊА ЗА МИЛИОНЕ ВЈЕРНИКА У УКРАЈИНИ
  • Петар Порошенко оцијенио да споразум који је потписао са Вартоломејом „завршава процес давања томоса Украјини“, а Цариградски патријарх рекао да споразум „може убрзати тај процес“
  • Шеф украјинског режима који је под потпуном контролом Американаца, као и Вартоломеј, послије стављања потписа на споразум изјавио: „Позивам Украјинце да се моле за мир и јединство украјинске цркве. Да се моле да Господ не дозволи провокације којима теже наши непријатељи, да Господ не дозволи проливање крви“

ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј потписао је са Петром Порошенком споразум о сарадњи између Украјине и Цариградске патријаршије.

Притом је оцијенио да ће тај акт убрзати давање аутокефалности „православној цркви у Украјини“. И нагласио:

„Овај споразум није важан само за наше односе него и за православље у цјелини“.

Шеф украјинског русофобског режима  – иако је од Вартоломеја чуо и понешто што му се није свидјело (обратите пажњу на израз његовог лица на фотографији) – напросто је кликтао:

„Ово је историјски дан у формирању независне украјинске аутокефалне православне цркве. Позивам Украјинце да се моле за мир и јединство украјинске цркве. Да се моле да Господ не дозволи провокације којима теже наши непријатељи, да Господ не дозволи проливање крви. Ми ћемо са своје стране чинити све да Његова Свесветост патријарх Вартоломеј буде у могућности да што прије заврши процедуру давања томоса украјинској цркви“.

У Кијеву су наумили да прво одрже „сабор уједињења три православне цркве Украјине“ и да га одрже што прије да би Вартоломеј њеном изабраном поглавару могао да да томос.

За такав сценарио су – осим Порошенковог режима – спремне и обе расколничке „цркве“.

Међутим, канонска Украјинска православна црква, која је канонски повезана са Московском партријаршијом, одбија да учествује у таквом „сабору“ и да се уједињује са расколницима.

Руска православна црква је на споразум Вартоломеј-Порошенко одмах одреаговала.

Шеф одјељења Синода РПЦ за односе са друштвом Владимир Легојда оцијенио је да њихов споразум „још не значи формирање украјинске цркве“. чак је нагласио: „Ту и нема шта да се коментарише“. Ипак је, поводом тврдњи украјинских медија да су Порошенко и Вартоломеј „потписали споразум о стварању независне украјинске цркве“, упитао:

„Зашто измишљате оно чега нема? `Конкордати` украјинске власти са Фанаром ништа не мијењају за милионе вјерника у Украјини“.

И у Украјини су неки обратили пажњу на то да је Порошенко оцијенио да споразум који је потписао са Вартоломејом „завршава процес давања томоса Украјини“, а да је Цариградски патријарх рекао да споразум „може убрзати тај процес“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар