Vijesti Svijet

Protest BNV zbog grafita „Alija i Bakir Izmetbegović“ na Zagrebačkoj džamiji

HRVATSKE VLASTI UPOZORENE DA JE TO „IZRAZ TEŠKOG ŠOVINIZMA I KSENOFOBIJE“

NA Zagrebačkoj džamiji je osvanuo grafit „Alija i Bakir Izmetbegović“.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Hrvatskoj najoštrije je osudilo tu poruku ispisanu sprejom.

„U vremenima kada nas trese najveća kriza u novijoj povijesti, kada je više nego ikad potrebna ljudska solidarnost, ovakvi su postupci nedopustivi. Zahtijevamo od nadležnih institucija, iako opravdano zauzetih krizom uzrokovanom virusom korona i potresom, da pronađu odgovorne. Upozoravamo da je ovakva vrsta skrnavljenja za muslimane svetog vjerskog prostora izraz teškog šovinizma i ksenofobije, te da je potrebno hitno djelovati kako bi se zaustavila lančana reakcija dehumanizirajućih procesa prema manjinskim skupinama u Republici Hrvatskoj“, stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik BNV-a Armin Hodžić.

Upozorio je da hrvatsko društvo treba da bude svjesno da je poruka koja je osvanula na islamskoj bogomolji i, iako nije izolovan slučaj, već sutra može biti početak novog vala skrnavljenja i bogomolja svih drugih vjerskih manjinskih institucija, ali i početak ozbiljnih narušavanja prava nacionalnih manjina.

U vremenima opšte krize još jednom pozivamo na solidarnost, zajedništvo i toleranciju te izražavamo nadu da će se većinski narod u Republici Hrvatskoj držati maksime „ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“, naglašava se u Hodžićevom saopštenju.

 

2 Komentara

  • Možda je teški šovinizam, ali nije ksenofobija. Ksenofobija je mržnja prema strancima a ovi muslimani odavno žive na ovim prostorima, najmanje od kad su od Srba postali Turci. Eto još jednog razloga da se isele u Tursku. Niko ih ne doživljava kao „domaće“ stanovništvo. Oni su postali stranci i za Srbe i za Hrvate. Tvrdim da bi lako naučili turski jezik, isto kao što nauče nemački kad odu na rad u Nemačku. Ovde su osuđeni na dugu i mučnu agoniju.

Klikni ovde da postaviš komentar